« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NAVALI NARODE

Stvorena čokolada na bazi vode

Za ovisnike o čokoladi, ova bi informacija mogla zvučati predobro da bude istinita

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

čokolada

,

voda

,

mast

No, znanstvenici tvrde kako je njihovo posljednje otkriće doista odličnog okusa. Radi se o malo masnoj čokoladi čiji sastojak je voda u 60 postotnom omjeru. Unatoč tome, naglašavaju da je okus jednak onome normalne čokolade.

Otkriće uključuje zamjenu masti supstancama koje ne sadrže kalorije poput vode, zraka ili gela. Ako se pokaže uspješnim, ovaj princip koji su razvili znanstvenici sa Sveučilišta Birmingham, mogao bi biti ključan u borbi protiv pretilosti.

Tim istraživača također želi sličan proces primijeniti na majonezu, stvarajući verziju od samo 5 posto masti koja ima jednako dobar okus. Hrana koja prolazi ovaj proces imat će isti miris i teksturu.

Voditelj istraživanja, dr. Philip Cox objašnjava: "Moguće je da mali, stabilni, mjehurići zraka koji podsjećaju na kapi ulja u smislu veličine i fizičkih svojstava pokrenu novu generaciju malo masne hrane." Njihova čokolada, koja se topi na 32-34 stupnja Celzijusa, stvorena je na principu spajanja čestica vode s kakaovim maslacem. Slična tehnika koristi se kako bi se smanjio udio soli u hrani.

20.02.2010. 16:40:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh