« Život
objavljeno prije 14 godina
IGRANJE BOGA?

Stvoren umjetni život iz sintetičkog genoma

POGLEDAJTE VIDEO - Znanstvenici su stvorili umjetan život u laboratoriju, unatoč optužbama da se ˝igraju Boga˝ i mješaju u ˝esenciju života˝

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

bakterije

,

umjetni život

,

DNK

,

Linear A

,

Voynichev rukopis

Prvi u svijetu, dr. Craig Venter, biolog i poduzetnik milijunaš, stvorio je sintetičku stanicu iz postojećih materijala. Ovaj novi oblik života, nazvan ˝Synthia˝, otvara put za prilagođene mikrobe koji bi mogli unaprijediti zdravstvo i proizvodnju goriva.

Dr. Venter objašnjava: ˝Ulazimo u novo doba gdje smo ograničeni samo našom maštom.˝ No otkriće, za koje je trebalo 15 godina i skoro 45 milijuna dolara, otvara etičku Pandorinu kutiju. Postoje strahovi kako bi moglo biti iskorišteno pri stvaranju biološkog oružja.

Dr. Venter već je uspio u transplantaciji genoma jedne bakterije u drugu, efektivno mjenjajući vrstu. Sada je otišao korak dalje, izvodeći transplantaciju ne prirodnog, već umjetno načinjenog genoma. Kako bi to učinio, dekoridao je DNK Mycoplasme micoidese, bakterije koja napada koze, tu ju je nanovo stvorio, dio po dio.

Dijelovi su spojeni i zatim umetnuti u bakteriju druge vrste. Iz te pozicije počeo se razvijati život, a bakterija je rasla i dijelila se, proizvodeći mikrobe koji su bili potpuno umjetnog porijekla. Znanstvenik cijeli proces uspoređuje s pokretanjem kompjutera. Poput programa bez hard diska, DNK ne čini ništa sama od sebe. No kada se softver učita u kompjuter - u ovom slučaju drugu bakteriju - moguće su fantastične stvari.

˝Uvijek su me pitali hoće li to biti malo nezgodan potez. I uvijek odgovaram da samo rekonstruiram umanjenu verziju onoga što je već u prirodi˝, zaključuje dr. Venter.

21.05.2010. 08:45:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh