« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
the real one

Ovo je pravi Shakespeare?

U Londonu otkriven jedini portret Shakespearea nastao za njegova života

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

William Shakespeare

,

Shakespeare portret

Portret Williama Shakespearea (1564-1616) za koji se vjeruje da je jedini očuvani portret slavnog dramatičara koji je nastao za njegova životnog vijeka predstavljen je u ponedjeljak u Londonu.

Vjeruje se da je slika nastala 1610., šest godina prije Shakespeareove smrti, u dobi od 46 godina. Identitet umjetnika je nepoznat.

Najnovije otkriveno djelo nalazilo se u istoj obitelji stoljećima, a naslijedio ga je restaurator Alec Cobbe, rečeno je na novinskoj konferenciji. Cobbe je 2006. u Londonu posjetio izložbu galerije National Portrait Gallery i tamo prvi put vidio portret Shakespearea koji se inače nalazi u Folger Shakespeare Library u Washingtonu. Cobbe je smjesta primjetio sličnosti sa slikom koju je naslijedio.

Vjerujući da se radi o originalu kontaktirao je uglednog stručnjaka Stanleya Wellsa koji je u početku bio vrlo skeptičan.

"Moja prva reakcija je bila skepsa - ja sam učenjak, ali moje je uzbuđenje raslo s količinom dokaza koja je isplivala". Ja sam 90 posto siguran da se radi o jedinom preživjelom portretu koji je nastao za piščeva života", rekao je Stanley.

Na piščev rođendan, 23. travnja, portret će biti prikazan u Stratfordu-upon-Avonu. (hina/metro-portal)

09.03.2009. 21:36:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh