« Glazba
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
GRADE II

Studio Abbey Road proglašen spomenikom kulture

Nedavna vijest da diskografska kuća EMI namjerava prodati studio pobudila je strah da bi to slavno mjesto moglo postati stambena četvrt

(Getty Images)
Više o

spomenik kulture

,

EMI

,

Abbey Road

,

glazbeni studio

,

Margaret Hodge

Britanska vlada odlučila je studio Abbey Road, u kojem su svoje albume snimali legendarni Beatlesi, proglasiti spomenikom kulture i tako očuvati zgradu od rekonstrukcija.

Prošlotjedna vijest da diskografska kuća EMI kani prodati studio pobudila je velik interes diljem svijeta, kao i strahovanja da bi to mjesto mogalo postati prostor buduće stambene četvrti.

Ministrica kulture Margaret Hodge dodijelila je zgradi oznaku Grade II, što je druga najviša spomenička kategorija, slijedeći naputak nacionalne ustanove za očuvanje engleske baštine.

Prema novom statusu unturašnjost zgrade smije se mijenjati, ali bilo kakve predložene preinake moraju poštivati karakter zgrade i očuvati je.

Strani turisti rado se fotografiraju ispred zgrade na pješakom prelazu u Abbey Roadu, prema fotografiji koja krasi naslovnicu istoimenog albuma što su ga Beatlesi snimili 1969. godine.

Pozive za očuvanje zgrade odaslali su i bivši Beatle Paul McCartney te skladatelj Andrew Lloyd Webber koji je dao do znanja da bi on mogao biti potencijalni kupac zgrade. (hina/metro-portal)

23.02.2010. 18:35:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh