« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
KOLJEVKA

Studij hrvatskoga od sada i u Makedoniji

Fotografija vijesti
Više o

Marko Samardžija

,

studij hrvatskoga jezika

,

Filozofski fakultet

,

kroatistika

Na Filološkom fakultetu u Skoplju u srijedu je, na Dan hrvatske neovisnosti, otvoren diplomski studij hrvatskog jezika i književnosti.

Profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Marko Samardžija istaknuo je prilikom svečanog otvaranja kako se "nije moglo ni pretpostaviti da će za samo 10 godina Lektorat otvoren na Skopskom sveučilištu prerasti u Studij hrvatskog jezika i književnosti kakav postoji samo još na dva sveučilišta u Poljskoj".

Prof. Samardžija će kao gost profesor predavati i na skopskom studiju kroatistike.

Odsjek hrvatskog jezika i književnosti, otvoren u srijedu na Filološkom fakultetu "Blaže Koneski" u Skoplju, na prvoj će godini posjećivati 15 studenata.

Prije deset godina započeo je radom Lektorat za fakultativno izučavanje hrvatskog jezika, koji je danas prerastao u diplomski studij hrvatskog jezika i književnosti, za obrazovanje profesore hrvatskog jezika.

Osamostaljenje kroatistike na Skopskom sveučilištu "Sv. Ćiril i Metod", pozdravili su dekan Filološkog fakulteta profesor Maksim Karanfilovski, hrvatski veleposlanik Ivo Kujundžić, profesor Ljudmil Spasov - koordinator za kroatistiku pri Filološkom fakultetu i profesorica Katerina Veljanovska, pročelnica Katedre za makedonski jazik i južnoslavenske jezike.

Veleposlanik Kujundžić novoosnovanom studiju kroatistike predao je zbirku prigodnih knjiga, dar Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i pri tom poželio uspjeh u učenju hrvatskog jezika nazočnim brucošima, naglasivši kako je ovaj projekt novi prilog kulturno prosvjetnom zbližavanju dvaju naroda i još brižnijem, njegovanju njihovih nacionalnih jezičnih i kulturnih identiteta.

Studij hrvatskog jezika uz pomoć profesora Samardžije vodit će profesor Luka Šuput, koji je već drugu godinu lektor na Filološkom fakultetu u Skoplju i istovremeno pokriva dopunsku nastavu hrvatskog jezika za Hrvate u Makedoniji. (hina/metro-portal)

09.10.2008. 10:31:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh