« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PROSVJED ISPRED HNK

Studenti poručuju: Stop školarine, sveučilište svima

Borba za besplatno školovanje ne prestaje; s dolaskom proljeća studenti su ponovo na prvim linijama s transparentima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Šime Šokota/CROPIX )
Više o

prosvjed

,

studenti

,

HNK

,

Ekonomski fakultet

,

PMF

,

Filozofski fakultet

,

besplatno školovanje

Oko 300-ak studenata PMF-a, Ekonomskog i Filozofskog fakulteta okupili su se danas u 15.30 sati ispred zagrebačkog HNK i zgrade Sveučilišta s ciljem da mjerodavnim strukturama još jednom stave do znanja da ne odustaju od borbe za besplatnim školovanjem. Red i mir čuva 30-ak policajaca.

Podsjetimo, nedavna vladina odluka da studenti koji ove godine po prvi puta upisuju prvu godinu preddiplomskoga studija neće plaćati školarine nije dobro prihvaćena od strane šireg studentskog tijela. Naime, studenti u njoj vide premazivanje očiju javnosti kojim se pokušalo pokazati kako vlada ipak udovoljava studentskim zahtjevima. Priča je ipak malo drugačija. Treba se zapitati što je s ostalim studentima viših godina preddiplomskoga studija, izvanrednim studentima, 'postdiplomcima'... Upitna je budućnost i studenata diplomskih studija. Svi će oni, po toj logici, ipak plaćati studiranje.

Sve više postaje jasnim i to da će studenti diplomskih studija također plaćati školovanje. Prema riječima rektora hrvatskih sveučilišta, sredstava je sve manje. Računica je jednostavna. Studenti će morati 'odriješiti kesu' ili se pozdraviti sa studiranjem. Prema studentskom shvaćanju sporne odluke, većina njih će plaćati školovanje po linearnom modelu ili plaćanjem ECTS bodova. Ni jedno ni drugo ne smatraju prihvatljivim.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs i rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš osvrnuli su se još jučer na najavljene prosvjede i usuglasili se da studenti imaju pravo prosvjedovati, ali i da nema razloga za to te da ne postoji potrebna razina komunikacije u kojima bi sve strane mogle argumentirati svoja traženja i mogućnosti.

Ministar Fuchs ocijenio je da ne postoje razlozi za studentski prosvjed dodajući da "ako ipak studenti smatraju da treba raditi kazalište ispred kazališta, neka ga naprave". Istaknuo je da je apsolutno siguran da većina studenata definitivno podržava odluku vlade o besplatnom upisu studenata u prvu godinu studija u idućoj akademskoj godini koja omogućava svim studentima jednaku startnu poziciju.

Fuchs je ocijenio da deklarativna priča po kojoj bi svi studenti tijekom cijeloga studija imali pravo na besplatno studiranje jednostavno ne može biti ostvarena. Ponovio je da će pravo na besplatno studiranje moći ostvariti svi studenti koji budu u potpunosti i na vrijeme izvršavali svoje obveze te će za njih stvarano studij biti u potpunosti besplatan. Za one druge će pak sveučilišta po svojoj autonomnoj odluci utvrditi visinu studentskih participacija.
30.03.2010. 17:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh