« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SPORNO POTPISIVANJE

Studenti ogorčeni: Akademske elite drže fige u džepu

Odluka Senata da studenti moraju platiti studij ukoliko država to ne učini iako se na to obvezala je nedopustiva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar/Cropix)
Više o

studenti

,

participacija

,

Sveučilište u Zagrebu

,

Aleks Bjeliš

,

4-MI

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Ivan Bota priopćio je danas da su studenti ogorčeni preporukom Senata zagrebačkog Sveučilišta koja stavlja golem i iznenadan financijski teret na studente koji tek trebaju upisati fakultete te da to potpuno, već na početku studiranja, urušava povjerenje ne samo u obrazovni sustav i državne ustanove nego i u društvo u cjelini.

Senat Sveučilišta u Zagrebu na prošloj je sjednici preporučio svojim sastavnicama da se u ugovore koje bi studenti prve godine potpisivali s fakultetima uvrsti odredba po kojoj bi studenti sami plaćali studij ako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa za to ne osigura novac.

>>Studenti potpisom jamče da će sami platiti studij ako država zakaže

Bota podsjeća kako je 24. ožujka hrvatska vlada donijela odluku o subvenciji troškova za prvu godinu redovitih studija na svim hrvatskim sveučilištima u akademskoj godini 2010./2011. te da su studentski zahtjevi dobili potporu i spomenuta ministarstva i sveučilišta koji su obećali studiranje bez participacije svim redovitim studentima koji prvi put upišu prvu godinu studija u akademskoj godini 2010./2011.

"Takva preporuka nameće izokrenut sustav vrijednosti po kojem je sasvim normalno da i same akademske elite drže fige u džepu, a zato ispaštaju studenti koje bi oni trebali poučavati i odgajati primjerom", navodi se u priopćenju. Studenti se pitaju hoće li i profesori morati vratiti novac za sva predavanja, konzultacije i druge obveze koje nisu održali i/ili koje su umjesto njih održali asistenti, tj. hoće li i oni biti dužni vratiti novac državi, tj. roditeljima studenata koji plaćaju studij i koji pune državni proračun.(hina/metro-portal)

15.07.2010. 15:03:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh