« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
UČI ZBOG SEBE

Studenti će na prvoj godini studirati besplatno

POGLEDAJTE VIDEO - Vlada je osigurala 129 milijuna kuna za buduće brucoše, no besplatno će nakon prve godine studirati samo oni koji budu uspješni

(Goran Mehkek/Cropix/Infopunkt)
Više o

Jadranka Kosor

,

studenti

,

Vlada RH

,

Damir Bajs

,

Božidar Kalmeta

,

studentske školarine

,

Radovan Fuchs

Vlada je pronašla novac za subvencioniranje troškova prve godine studija na visokim učilištima. Za studente će se izdvojiti 129 milijuna kuna, od toga će resorno ministarstvo financirati 26 milijuna kuna, a 103 milijuna kuna doći će iz proračuna za 2011. godinu.

Besplatan studij odnosi se samo za one studente koji redovno izvršavaju svoje obveze i redovno se upisuju u višu godinu studija. Oni manje uspješni, morat će platiti dio ili ukupan iznos troškova.

''Uči se zbog sebe a ne zbog drugih", poklonila je premijerka studentima i jednu narodnu mudrost.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs objasnio je da je ovakva odluka poticajna jer svima omogućava jednake startne pozicije.

''Prije su oni studenti koji su se upisali na fakultet bez plaćanja mogli padati i ponavljati godinu a svejedno nisu morali plaćati, a oni koji nisu bili te sreće, plaćali su sve godine studija bez obzira na uspješnost. To nije bila dobra odluka", priznao je ministar.

Ministar turizma Damir Bajs iznio je pak recept za uspješnu turističku 2010. godinu.

''Moramo zadržati visok udio stranih gostiju i raditi na povratku domaćih na našu obalu. S obzirom da je lani zabilježen pad potrošnje. Goste imamo, samo se još moramo potruditi da od njih dobijemo više novaca", iznio je svoj prijedlog Bajs.

Podsjetio je da je prošla godina unatoč crnim prognozama završila na razini 2008., „očuvali smo turiste iz tradicionalnih tržišta poput Njemačke, Austrije i Italije".

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta je istaknuo kako je prometna infrastruktura spremna za nadolazeću sezonu. Spomenuo je kako je spremna i Jadrolinija i izrazio nadu da se ubuduće neće događati incidenti poput prekjučerašnjeg izlijevanja nafte u more.

''Ali ova nesreća je nešto što se, eto, ponekad događa", slegnuo je ramenima ministar s najviše afera u zadnje vrijeme i obećao da zbog dobre pripreme neće biti gužvi u trajektnim lukama.

Premijerka je pak zaželjela gužve jer to znači neočekivan priliv turista na našu obalu. (Infopunkt/metro-portal)

24.03.2010. 16:49:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh