« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
ZAGREB

Studenti blokirali i Akademiju dramskih umjetnosti

Uvedena je opća blokada nastave uz svakodnevno plenumsko glasovanje o njezinu daljnjem tijeku.

(Željko Šop, CROPIX)
Više o

studentski prosvjed

,

fakultet blokada

,

besplatno obrazovanje

,

Nezavisna incijativa za pravo na besplatno obrazovanje

,

Akademija dramskih umjetnosti

,

ADU

Studenti zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti (ADU) danas su blokirali nastavu tražeći besplatno školovanje i ukidanje svih oblika plaćanja visokog obrazovanja.

Studenti ADU-a novinare su izvijestili da se pridružuju Nezavisnoj studentskoj inicijativi za pravo na besplatno obrazovanje te, kao što je slučaj i na ostalim blokiranim fakultetima, uvode opću blokadu nastave uz svakodnevno plenumsko glasovanje o njezinu daljnjem tijeku.

Blokirana je samo nastava, a nastavljaju se ostale aktivnosti na Akademiji - rad referade, knjižnice i drugih služba. Tijekom blokade organizirat će se alternativni model nastave - tribine, filmske projekcije i slični sadržaji o besplatnom obrazovanju.

Studenti ističu da se njihovi zahtjevi za besplatno školovanje izravno odnose i na nastavu na Akademiji, upozoravajući da sustav po kojemu Vlada financira Sveučilište ne omogućava kvalitetnu i funkcionalnu nastavu.

Upozoravaju da je nedostatno financiranje uzrok neispunjavanju propisanih nastavnih planova u zadanim rokovima, te da ADU često zbog nedostatka novca studentima i profesorima ne može osigurati zadovoljavajuće radne uvjete.

"Zbog specifične prirode našeg obrazovnog procesa koji, osim predavanja, vježbi i seminara, uključuje i umjetničku produkciju Akademije radom u ovakvim financijskim uvjetima djelomično gubi svoju svrhu", stoji u studentskom proglasu.

Studenti ADU-a od Vlade traže restrukturiranje sustava financiranja visokog obrazovanja te realno financiranje umjetničke nastavne produkcije na Akademiji, a na solidarnost pozivaju studente i profesore te građane ističući da opće i svima dostupno obrazovanje nije samo u interesu studenata, nego i budućnosti društva. (hina/metro-portal)

30.04.2009. 14:07:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh