« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
UTRKA

Strumpf ili Killary - pitanje bez odgovora

Pogrdna imena američkih predsjedničkih kandidata najbolje oslikavaju njihove karaktere, no tko je od njih dvoje zapravo bolji izbor?

Tko je gori?
Tko je gori? (Arhiva)
Više o

Hillary Clinton

,

Donald Trump

,

američki predsjednički izbori

,

debata

Treći put je kovanica koja se na našim izborima prilično izlizala i postala još jedna od onih riječi koje su nam političari uspješno zgadili, baš kao i reforma ili promjene. Naime, nikad se ništa nije promijenilo nakon što je takva nakupina došla do fotelja, pa vjerujemo da neće ni ovih dana ...

No, čak su i naše političke manipulacije ovih dana u drugom planu jer se u medijima prati možda i najzanimljivija utrka za predsjednika SAD u zadnje vrijeme - Donald Trump i Hillary Clinton pobrinuli su se da oči svijeta budu uprte u njih.

Noćašnja debata pokazala je ono što svi znaju odavno - da je Trump spretan kao slon u staklarni, a Hillary premazana svim mastima. Strumpf, kako se Trumpa naziva na društvenim mrežama još jednom je pokazao svoju nasilničku stranu stalnim upadanjem u riječ, dok je Hillary radila ono što radi najbolje - govorila puno bez ikakvog sadržaja, no uvjerljivo i pribrano.

I opet je debatu pratio cijeli svijet i desetine milijuna Amerikanaca kojima je izbor prilično nezavidan - milijarder koji traži način da vrati izgubljene stotine milijuna zadnjih godina i prokušana političarka koja želi postati Čelična lady ciijelog svijeta. 

Upravo se tu vidi njihova najveća razlika i razlog zašto bi Hrvati, da slučajno imamo takve izborne dileme, izabrali Trumpa s velikom većinom glasova. Naime, Donald koristi sve one floskule koje desetljećima koristi hrvatska desnica - politička nekorektnost, uvrede, pronalaženje neprijatelja na sve strane u svrhu homogenizacije glasačkog tijela, plitki štosevi koji podilaze najneobrazovanijim slojevima društva kojima je Amerika na srcu, zastava u dvorištu i ruka u praznim džepovima ...

Hillary, s druge strane, liči na naše "ljevičare" - puna je lijepih riječi, zgodno upakiranih rečenica i izgleda obaviješteno o svemu, nadmoćno i s visoka gleda na svog protivnika poručujući mu da nije dorastao igri "velikih".

No, kad bi ovoga puta na američkim izborima nekim čudom glasali samo Hrvati i izabrali Trumpa, napravili bi ono što u domaćim okvirima nisu u stanju - pogodili bi u sridu i napravili uslugu cijelom svijetu. Zašto? Zato što je Trump, ma kako to zvučalo, puno bolji izbor od Hillary Clinton ...

Trump, naravno, ne može na karti svijeta pokazati ni rodno mjesto svoje supruge, a kamoli Afganistan, Siriju ili Libiju ... on zna da ISIL nije dobra stvar, no jednako tako zna i da američko miješanje u politiku drugih država izaziva samo probleme Americi i Amerikancima. Ukratko, njegova nepismenost na području vanjske politike napravila bi najbolju moguću stvar za svijet - natjerala bi Ameriku da se počne baviti sama sa sobom, prestane glumiti svjetski pendrek br. 1 i baci se na posao.

Hillary, očito, ima potpuno različite ambicije - porezi bi ostali takvi kakvi jesu da se može financirati pendrečenje po svim svjetskim zabitima koja se prvo temeljito sruše, instalira neka lutkica na koncu koja onda odobrava korištenje prirodnih bogatstava američkim multinacionalkama i od te sitne love koju dobije zauzvrat plaća izgradnju srušene zemlje - američkim multinacionalkama. 

Ukratko, dobije li Trump nekim čudom izbore, svima će biti bolje, a dobije li Hillary - sigurni smo da će svoj nadimak iz naslova opravdati vrlo, vrlo brzo ... pa vi vidite što vam se više sviđa.

Piše: Metronom
10.10.2016. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh