« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
OSVRT

Strukture i teksture crteža Darije Dolanski Majdak

Istraživanje površine papira bojom u komparaciji sa složenošću crteža u kojem dominiraju različiti naizgled jednostavni ili simplificirani znakovi, simboli, odnosi u središtu je pozornosti autorice

Darija Dolanski Majdak
Darija Dolanski Majdak (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Darija Dolanski Majdak

,

osvt

Akademska slikarica iz Zagreba, Darija Dolanski Majdak, autorica je iznimnog opusa, slojevitog i obimnog, poznata je i cijenjena zbog niza ciklusa geometrijske motivike koji su se precizno izmjenjivali kao rezultat predanog, kontinuiranog rada u atelijeru.

Paralelno s uljima u raznovrsnim ciklusima, slikarica se prepuštala i užitku crteža, spominjem najprije ciklus Strukture i teksture na rižinom papiru ( 70 x 50 cm) iz 2013. godine, do sada neizlagan.

Ciklus je nastao na temelju mnoštva skica u trenucima slikaričinog oporavka , u trenucima promišljanja o samoj sebi, o svijetu, o odnosima , o stanjima , o duhovnosti i neduhovnosti, o ljepoti i zdravlju, konačno.

Zanimljivo je da svaki crtež iz ovoga ciklusa prati intrigantni naslov - Biološka struktura, Dinamika razigranih krivulja, Psihodelična struktura, Spajanje elemenata u jedinstvenu cjelinu, Smjerovi i kontrasmjerovi, Zbirka znakova i tekstura....

Istraživanje površine papira bojom u komparaciji sa složenošću crteža u kojem dominiraju različiti naizgled jednostavni ili simplificirani znakovi, simboli, odnosi u središtu je pozornosti autorice dok bilježi vlastite dileme, strahove ili sretne trenutke.

Darija Dolanski Majdak kreira irealni svijet koji donekle sliči stvarnosti, njezin imaginarni svijet precizan je i u svemu određen, nema suvišnoga jer sve je na svome pomno odabranom mjestu.

Stvarni svijet posve je nesavršen, neprecizan.

Ciklus crteža Strukture i teksture zapravo je slikaričin razgovor sa svijetom koji je okružuje, koji nas okružuje, sa svijetom s kojim bi valjalo bolje komunicirati, kako bi ga bolje razumjeli, kako bi nas svijet bolje shvatio.

Darija se pomoću svojih crteža dopisuje sa svijetom, razgovara s njim,tražeći odgovore, osluškujući odjeke.

Ciklus Strukture i teksture Darije Dolanski Majdak, snažan je autorski izričaj najdublje složenosti krhkosti ljudske osobnosti, ciklus vrlo osoban i nježan.

Piše: Miroslav Pelikan
28.06.2019. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh