« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
OPREZ!

Stručnjaci upozoravaju: Zemlju će udariti snažna solarna oluja

Ovo je vjerojatno najsnažnija solarna oluja u šest godina i bit će mnogo intenzivnija od one u koja je stigla do Zemlje u siječnju

Fotografija vijesti
Više o

Sunce

,

sunčeva aktivnost

,

solarna oluja

,

sunčeve baklje

Ostvare li se najcrnje bojazni znanstvenika, solarna oluja koja će danas zahvatiti Zemlju mogla bi poremetiti satelitsku navigaciju, energetske sustave i rad zrakoplova, prenosi Hina.

Solarna oluja, najsnažnija u posljednjih šest godina, do zemljina magnetskog polja stići će u četvrtak. Potaknulo ju je nekoliko sunčevih bljeskova početkom ovog tjedna, pišu BBC i Reuters.

Ovo je vjerojatno najsnažnija solarna oluja u šest godina i bit će mnogo intenzivnija od one u koja je stigla do Zemlje u siječnju, kazao je Joseph Kunches iz američke nacionalne uprave za oceane i atmosferu. "Udarit će nas ravno u nos", kazao je.

Otpuštene energetske sunčeve čestice kreću se prema Zemlji brzinom od 6.400.000 kilometara na sat, višestruko brže od uobičajenog. Kunches predviđa kako bi oluja mogla trajati do petka ujutro. Mogla bi poremetiti elektromreže, satelitsku navigaciju i neke zrakoplovne rute. Njezini će učinici biti najsnažniji u polarnim krajevima, napominje BBC.

08.03.2012. 09:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh