« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
LJUDSKI UTJECAJ

Stres šteti i bengalskom tigru

Bengalski tigar, vrsta koja izumire, gubi na težini, što stručnjaci tumače stresom kojemu je životinja izložena duž indijsko-bangladeške granice

Bengalski tigar
Bengalski tigar (Wikipedia)
Više o

stres

,

izumiranje

,

bengalski tigar

Po istraživanju koje je provela uprava nacionalnog parka Sundarbansa, tigar pati od stresa zbog promjena u močvarama, šumi mangrova i šumama uz indijsko-bangladešku granicu, koje su njegovo prirodno stanište.

"Iznenadili smo se kad smo vidjeli da te životinje, koje se čine zdravima, nemaju više od 98 kilograma", rekao je Subrata Mukherjee, direktor parka. "Prosječna težina odrasle životinje je najmanje 140 kilograma", dodao je.

Uz ljudski utjecaj na stanište tigra, stručnjaci upozoravaju i na porast razine mora, što pojačava slanost močvarnih voda oko delte Gangesa i rijeka Brahmaputre i Meghne u Bengalskome zaljevu. Taj je čimbenik smanjio broj slatkovodnih jezera u kojima žeđ gase životinje kojima se hrani bengalski tigar.

"Tigrovi žive pod fizičkim stresom i ne hrane se dovoljno. Zato u potrazi za kozama i kravama zalaze na mjesta na kojima žive ljudi", dodao je Pranabesh Sanyal, stručnjak za tigrove u Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava. Po podatcima iz 2001.- 2002., u indijskom dijelu Sundarbansa žive 274 bengalska tigra. (hina/metro-portal)

09.12.2010. 15:48:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh