« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
LAŽNE OPTUŽBE

Strauss-Kahn je žrtva urote?

Poznati francuski filozof Bernard-Henri Levy stao je u obranu sada već bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda

Fotografija vijesti
Više o

MMF

,

Dominique Strauss-Kahn

,

urota

,

Bernard-Henri Levy

U autorskom tekstu što ga je u petak prenio sarajevski "Dnevni avaz", Levy sugerira kako je Strauss-Kahn možda žrtva urote motivorane njegovim zalaganjem da se državama u problemima poput Grčke pomogne "a da ih se ne baci na koljena".

"Ono što znam jest da ništa na svijetu ne odobrava da se jednog čovjeka tako baca među zvijeri. Ono što znam jest da ništa, nikakva sumnja... ne odobrava da se cijeli svijet naslađuje tog jutra spektaklom siluete vezane lisičinama, osobe koja je i nakon trideset sati pritvora ponosna", napisao je Levy, poznat po svom snažnom zalaganju za intervenciju međunarodne zajednice protiv srpskih snaga u Bosni i Hercegovini.

Francuski se filozof i publicist očitovao kao prijatelj Strauss-Kahna, ističući kako će to i ostati jer tvrdi da nije rječ ni o kakvom monstrumu kako ga se sada pokušava predstaviti u medijima. "Zamjeram (američkom) sustavu pravosuđa sramnog naziva 'optužnički' koji dopušta da bilo tko može bilo koga optužiti za bilo kakav zločin a na optuženom je da dokaže kako su optužbe bile lažne i bez osnove", napisao je Levy, uputivši istodobno prijekore "tabloidnom newyorškom tisku, sramoti profesije, koji je bez imalo opreza i prije provjere činjenica prikazao Strauss-Kahna kao bolesnika, pokvarenjaka, skoro serijskog ubojicu".

Slične prijekore Levy je uputio i francuskoj javnosti, komentatorima i analitičarima, posebice onima koji su "počeli sliniti nad novim raspodjelama pozicija". Levy konstatira kako su najveći gubitnici u svemu francuska ljevica koja vjerojatno gubi svog prvaka, ali i MMF jer je Strauss-Kahn vodeći tu instituciju pomogao da se izbjegne najgore u svjetskim financijama.

Levy podsjeća kako je bivši direktor MMF-a bio u snažnom sukobu s "ultraliberalnim tvrdolinijašima" jer je nametnuo blaža pravila igre, usmjerena na pomoć najslabijima i najugroženijima. "Prvi put u povijesti u djelovanju IMF-a nije se podrazumijevalo žrtvovanje radi viših financijskih interesa. I to će biti za sada strašan predznak", upozorio je Levy.

 

 

20.05.2011. 12:29:14
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  SportMagazin
  20.05.2011. 13:34
  moguće lako, jer što bi se nekoga moralo micati sa te funkcije ako voli pičku
 2. avatar
  xena
  20.05.2011. 15:21
  vrlo vjerojatno. sumnjam da se "od jučer" zna da voli imat ženske i bit glavni frajer. nekome je zasmetao i odlučili su iskoristit tu slabost. preveliki je igrač da bi to bilo slučajno, eto jadna sobarica. pogledajte "inside job" svi ti veliki bankari i igrači imaju ženske i šmrču koku. to je njihov lajfstajl.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh