« Film
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
FILMSKA KRITIKA

Strašno bezvezan film o strašnom ubojstvu tri dječaka

Što kažu Nemilosrdni gadovi o filmu Tajna jezera Devil's Den o groznom ubojstvu trojice nevinih dječaka

Grozno ubojstvo prikazano je grozno
Grozno ubojstvo prikazano je grozno (Arhiva)
Više o

recenzija filma

,

Tajna jezera Devils Den

,

Nemilosrdni gadovi

Trojica osmogodišnjaka na biciklima uputili su se igrati u obližnju šumu, no nisu se vratili. Policijska potjera sljedeći dan pronašla je njihova mrtva i izmrcvarena tijela. Potraga za počiniteljima zaustavila se na trojici tinejdžera, samozvanih sotonista, koji nakon priznanja jednog od njih bivaju uhapšeni, no kako suđenje odmiče sve se više stječe dojam da se policija više trudila oko prikupljanja dokaza protiv ove trojke, nego što im je stvarno bilo stalo da pronađe ubojicu.

Jesu li predrasude o darkerima koji čitaju mistične knjige i slušaju heavy-metal doista tako jake da će stajati života još troje klinaca? - to je otprilike pitanje s kojim se suočava svatko upućen u ovaj strašan slučaj koji je toliko potresao Ameriku da su o njemu snimljena čak četiri navodno jako dobra dokumentarna filma. A eto sada i jedan igrani - „Tajna jezera Devil's Den".

Čak i ako prije gledanja niste čuli ništa o ovom slučaju i niste vidjeli trailer, već nakon prvih nekoliko minuta u kojima upoznajemo dječaka Steviea (Jet Jurgensmayer) i njegovu majku (Reese Witherspoon) zatim mali žica da se ide voziti biciklom s prijateljem, a majka ga upozorava da se svakako vrati do pola 5, osjetit ćete da će se uskoro dogoditi nešto strašno.

Egoyan nas fino uvodi u film, no ubrzo njegova naracija postaje pretjerano linearna, televizijski suhoparna i bez pravih dramskih težišta. Naime, centralni motiv filma jest odnos provincijske sredine prema klincima koji svojim ponašanjem (odijevanjem, ophođenjem, glazbenim ukusom...) iskaču iz prosjeka. Zapravo, jako univerzalan slučaj kojeg bi netko s armenskim korijenima, ali i kanadskim multikulturalnim iskustvom zaista trebao dobro razumjeti, međutim ne stječe se taj dojam.

Slučaj brutalnog ubojstva troje djece i nastavno slučaj pokušaja da se isto pripiše trojici tinejdžera toliko je zastrašujuć i za sobom povlači toliko načelnih moralnih pitanja te barem jednako toliko konkrentih, pojedinačnih životnih priča, da je gotovo nevjerojatno ustvrditi kako je film koji o tome govori pomalo hladan i ne osobito uzbudljiv.

Cijelu recenziju filma „Tajna jezera Devil's Den" možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

27.06.2014. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh