« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
SAD

Strašna suša diže cijene soje i kukuruza

Na čikaškoj burzi cijena kukuruza porasla je 50 posto u samo šest tjedana a cijena soje skočila je za 30 posto od lipnja

Najgora suša u zadnjih pola stoljeća
Najgora suša u zadnjih pola stoljeća (Arhiva)
Više o

SAD

,

suša

,

soja

,

cijena kukuruza

Najgora suša u posljednjih pola stoljeća nastavit će se u središnjim žitnim dijelovima SAD-a još najmanje desetak dana s tek povremenom kišom uglavnom na istoku zemlje, priopćile su u četvrtak meteorološke službe.

Iowa i Illinois, dva glavna proizvođača kukuruza i soje u SAD-u, i dalje su suočeni s teškom sušom i visokim temperaturama a cijene kukuruza i soje na tržištu dosegle se rekordne razine. Na čikaškoj burzi cijena kukuruza porasla je 50 posto u samo šest tjedana a cijena soje skočila je za 30 posto od lipnja.

Više od polovice američkog središnjeg i zapadnog dijela isušeno je i dio usjeva je počeo propadati. Najgora suša u ovom dijelu SAD-a od 1956. godine širi se na sjever i zapad zemlje i po procjenama američkog ministarstva poljoprivrede tek će 31 posto kukuruza biti izvrsne kvalitete te 34 posto soje, a procjene kvalitete usjeva iz dana u dan se revidiraju i smanjuju.

19.07.2012. 16:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh