« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
SAVEZNICI

Rusija i Kina i dalje ulažu veto na rezolucije protiv Sirije

Ovo je već treći veto u manje od godinu dana, tako da međunarodna zajednica ne može ništa Bašaru Al-Asadu

Nasilje u Siriji ne prestaje
Nasilje u Siriji ne prestaje (Arhiva)
Više o

Kina

,

Rusija

,

Sirija

,

Vijeće sigurnosti UN-a

,

rezolucija

,

veto

Rusija i Kina su u četvrtak u UN-ovu Vijeću sigurnosti uložile veto na rezoluciju zapadnih zemalja u kojoj sirijskom režimu prijete sankcijama. Riječ je o trećem dvostrukom rusko-kineskom vetu na pokušaje UN-a da Damask izloži pritisku otkako je prije šesnaest mjeseci izbio sirijski sukob. Prvi veto uložile su u listopadu 2011. a drugi u veljači 2012.

"Velika Britanija je zaprepaštena vetom Rusije i Kine", rekao je britanski veleposlanik Mark Lyall Grant, optužujući dvije zemlje da "svoje nacionalne interese stavljaju ispred života milijuna Sirijaca". Ova nova blokada u UN-u događa se u času kada sirijskom prijestolnicom bjesni sukob regularnih snaga i naoružane oporbe.

U nacrtu rezolucije zapadnih zemalja koji su podnijeli Francuska, Sjedinjene Države, Njemačka, Portugal i Velika Britanija, Damasku se prijeti gospodarskim sankcijama ako sirijske snage za deset dana ne prestanu rabiti teško oružje protiv oporbe.

Usto se misija tristotinjak UN-ovih promatrača u Siriji (UNSMIS), koji su raspoređeni sredinom travnja ali su u lipnju prekinuli rad zbog nastavka borbenih djelovanja, produljuje za 45 dana. Vijeće treba donijeti odluku o sudbini UNSMIS-a do petka navečer, kada istječe mandat njegove devedesetodnevne misije.

19.07.2012. 19:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh