« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
VRATITE IH KUĆAMA

Stranka Zares traži povlačenje slovenskih vojnika iz Afganistana

Kao glavni razlog za povlačenje stranka navodi da devetogodišnja operacija međunarodnih snaga u Afganistanu nije dala očekivane rezultate

Gregor Golobič
Gregor Golobič (Zares - screenshot)
Više o

Afganistan

,

ISAF

,

povlačenje

,

Zares

,

Gregor Golobič

,

Festival kriminalističe književnosti

Druga najveća stranka u koalicijskoj vladi slovenskog premijera Boruta Pahora zahtijeva povlačenje slovenskih vojnika koji sudjeluju u operaciji ISAF-a u Afganistanu, navode u srijedu slovenski mediji.

Stranka Zares je na sastanku svog vodstva posvećenom skorašnjim lokalnim izborima i pripremama na stranački kongres koji se održava 11. rujna donijela zaključak u kojemu traže da se rok za povlačenje iz Afganistana odredi u roku od mjesec dana. Kao glavni razlog za to stranka navodi da devetogodišnja operacija međunarodnih snaga u Afganistanu nije dala očekivane rezultate i da se rizici za sudionike u njoj povećavaju, prenijele su Slovenska televizija i ljubljanski "Dnevnik".

"Tim pitanjem ne želimo izazvati spor u vladi nego potaknuti raspravu", rekao je na sjednici predsjednik stranke Zares Gregor Golobič koji je jedini kandidat za predsjednika na novom izbornom kongresu. Stranka u svom zaključku o sudjelovanju slovenske vojske u ISAF-u navodi da to više nije samo "tehničko" nego i "političko pitanje", s obzirom na moguće rizike slovenskih vojnika u nastavku operacije budući da se politička nestabilnost i borbe u Afganistanu nastavljaju.

Stranka tvrdi da bi novi kontingent slovenskih vojnika u toj državi koji će u okviru NATO snaga formirati Operativnu skupinu za mentorstvo i vezu (OMLT) kako bi pomogao u obuci vladinih snaga dovesti do riskantnije situacije za vojnike, te nove materijalne i političke posljedice za Sloveniju koja do sada nije sudjelovala u borbenim aktivnostima u toj zemlji. Slovenija u oparaciji ISAF u Afganistanu sudjeluje od ožujka 2004. godine, a od jeseni bi zbog organiziranja OMLT postrojbe broj svojih sudionika trebala povećati sa sadašnjih 70 na 90 vojnika. (hina/metro-portal)

25.08.2010. 11:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh