« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
ZDRAV ŽIVOT

Stranim jezicima protiv demencije

Mentalno zdravlje u kasnijim godinama uvelike ovisi i o poznavanju stranih jezika

Barem jedan strani jezik i mozak je na konju
Barem jedan strani jezik i mozak je na konju (Shutterstock)
Više o

strani jezici

,

lijek

,

demencija

,

starost

,

bilingualne osobe

Najnovije istraživanje Sveučilišta u Yorku objavljeno u časopisu Trends in Cognitive Sciences koje prenosi Daily Mail pokazalo je da poznavanje stranih jezika ne samo da pojačava kognitivne sposobnosti već i čini mozak otpornim u poznim godinama, štiteći ga od demencije.

Vladanje s više jezika može ojačati ključne dijelove mozga i povećati mentalnu stabilnost. Kako kaže voditeljica istraživanja Dr. Ellen Bialystok, bilingvalna djeca imaju bolji razvoj kognitivnih sposobnosti, a sad su uspjeli povezati takav napredak u djetinjstvu sa stanjem mozga u poznim godinama.

Naime, prilikom upotrebe stranog jezika, osoba uključuje dijelove mozga koji su zaduženi za pažnju i kognitivnu kontrolu, a učestalo korištenje stranog jezika preslaguje i ojačava kontrolne mreže u mozgu zadužene za procesiranje oba jezika, što u konačnici pojačava mentalnu fleksibilnost, tj. sposobnost prihvaćanja promjena.

Na taj se način osnažuje i kognitivna zaliha, zaštitni učinak koji stimulativne mentalne i fizičke aktivnosti imaju na funkcioniranje mozga tijekom starenja. Ova zaliha može odgoditi pojavu simptoma kod osoba koje pate od demencije, stoga, ako još niste, požurite naučiti neki strani jezik.

 

 

 

 

03.04.2012. 12:07:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh