« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
ISTRAŽIVANJE

Otkrivena tajna pivskih naočala

Zašto nam alkohol čini potencijalne partnere privlačnijima, i zbog čega su ovom fenomenu posebno podložne žene?

Fotografija vijesti
Više o

alkohol

,

upoznavanje partnera

,

ljudski mozak

,

pivske naočale

Unatoč tomu što se fenomen uglavnom vezuje uz muškarce u različitim stadija alkoholiziranosti, „pivske naočale" u stvarnosti su nešto čemu su žene znatno sklonije od mužjaka, tvrde znanstvenici.

Naime, istraživači sa londonskog Sveučilišta u Roehamptonu proveli su studiju koja je pokazala kako alkohol kod žena znatno utječe na mogućnost procjene koliko im ne netko privlačan.

Znanstvenici su upitali više od 100 muškaraca i žena da ocijene parove lica. Dio ispitanika napravio je testove nakon konzumiranja votke i tonika, dok je drugi dio konzumirao piće sličnog okusa i izgleda, ali bez alkohola.

Pokazalo se kako muškarci i žene koji su konzumirali alkoholnu verziju pića imaju puno više problema u procijeni je li neko lice simetrično ili nije. Vrijedi napomenuti kako znanstvenici već duže vrijeme znaju da je simetrija lica jedan od glavnih kriterija u procjeni nečije privlačnosti.

Isto tako, pokazalo se kako ženama ovo ide još gore nego muškim ispitanicima.

„Posljedice ovog fenomena mogu biti vrlo značajne. Mnogi ljudi tvrde kako su upoznali svoje partnere dok su bili pod utjecajem alkohola. Utječe li iskrivljena prosudba pri upoznavanju na kasniju kvalitetu veze?", pita se dr. Halsey, voditelj studije.

Čini se kako ćemo morati pričekati nove studije da dobijemo odgovor na ovo vrlo zanimljivo pitanje.

02.04.2012. 16:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh