« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NASTAVAK GLADI

Štrajkaši Željezare Split pregovarat će s Popijačem i Duvnjakom

Krizni stožer štrajkaša na sutrašnjem će sastanku tražiti da se Željezari omogući prerada 1.500 tona uskladištene čelične žice

(Drago Prungl/Matko Lučić/Cropix)
Više o

štrajk glađu

,

Đuro Popijač

,

Mladen Bekavac

,

Vedran Duvnjak

,

Željezara Split

,

željezara štrajk

Krizni stožer skupine radnika Željezare Split, koji već sedmi dan štrajkaju glađu, odlučio je da će izaslanstvo štrajkaša u petak otputovati u Zagreb na pregovore s ministrom gospodarstva Đurom Popijačem i predsjednikom Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Vedranom Duvnjakom, a o ishodu tog sastanka ovisi i odluka o prekidu ili nastavku štrajka glađu, izjavio je danas Hini sindikalni povjerenik u splitskoj Željezari Mladen Bekavac.

Ta je odluka donesena nakon telefonskog poziva Krune Mesarića, predstojnika Ureda premijerke Jadranke Kosor, koji ih je u ime premijerke pozvao na sastanak s Popijačem i Duvnjakom, kazao je Bekavac. Premijerka Kosor poručila je preko Mesarića da će se i ona telefonom uključiti u sutrašnji sastanak jer zbog ranije preuzetih obveza neće moći nazočiti razgovorima.

Sedmog dana štrajka glađu skupina radnika i sindikalnih povjerenika Željezare Split osjeća pojačanu tjelesnu iscrpljenost i malaksalost, a štrajku su se vratila i četvorica radnika kojima je sinoć pružena liječnička pomoć u splitskoj bolnici, kazao je Bekavac. Istaknuo je da su četvorica štrajkaša odbila preporuku liječnika da prekinu štrajk glađu.

Krizni stožer štrajkaša na sutrašnjem će sastanku u Zagrebu, po Bekavčevim riječima, tražiti da se željezari žurno omogući prerada 1.500 tona čelične žice uskladištene u splitskoj Sjevernoj luci.

Riječ je o čeličnoj žici za koju radnici Željezare tvrde da je sirovina namjenjena njihovu poduzeću pa su prošle godine spriječili pokušaje njenog odvoženja iz Sjeverne luke.

No, prijevozničko-logistička tvrtka Trast tvrdi da ona polaže pravo na čeličnu žicu zbog dugova Željezare Split tom prijevozniku.

Trast je priopćio kako ima pravo raspolagati robom uskladištenom u splitskoj Sjevernoj luci na temelju nagodbe koju je sa Željezarom sklopio 15. lipnja 2009. godine radi "namirenja tražbina", a na temelju pravomoćne sudske presude. (hina/metro-portal)

04.03.2010. 14:52:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh