« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
SALONIT

Štrajkaši odlučno nastavljaju gladovanje

Dok ne stignu pisana jamstva premijerke da će problemi radnika biti riješeni štrajk se nastavlja

(Duje Klarić/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

Salonit

,

štrajk glađu

,

Vinko Mladineo

,

Jozo Marić

,

Jozo Ćaleta

,

Milenko Popović

,

Mirko Kozina

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo danas je posjetio radnike Salonita koji peti dan štrajkuju glađu te ih u ime premijerke Jadranke Kosor pozvao da prekinu štrajk radi očuvanja zdravlja. Štrajkaški odbor to je odbio najavivši da će štrajk trajati sve dok premijerka ne da pismena jamstva da će poteškoće radnika Salonita biti u cijelosti riješene.

Na ulazu u tvornicu okupljeni radnici su pljeskom dočekali Mladinea, ali su spriječili ulazak u tvornicu i posjet štrajkašima ravnatelju Uprave za mirovinsko osiguranje Ministarstva gospodarstva Milenku Popoviću. Radnici su objasnili kako njegovo ministarstvo graditeljstva do sada nije učinilo ništa da bi pomoglo radnicima Salonita.

Mladineo je izvijestio štrajkaše da je danas imao sastanak sa stečajnim upraviteljem Salonita Mirkom Kozinom i s njim sklopio sporazum da se radnici, kojima je stečajni sudac Jozo Ćaleta dao otkaz, vrate na posao 1. listopada te da im se radni odnos osigura do kraja ove godine. Po današnjem sporazumu Kozina je Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovistost stavio na raspolaganje više tisuća tona betonsko-azbestnih cijevi trenutno smještenih u tvorničkom krugu uz uvjet da Fond te cijevi neće koristiti kao građevinski materijal nego kao otpad i izmjestiti ih u odlagalište Mravinačku kavu.

"Nećemo prestati štrajkati glađu sve dok se u cijelosti ne riješi problem Salonitovih radnika, a to znači dok ih se adekvatno ne obešteti i dok se u 'paketu zakona' koji reguliraju mirovinu radnika pravilnije ne riješi odlazak u mirovinu, a ne kao što je to sada slučaj sa tzv. 'povlaštenom mirovinom' koja bi radncima Salonita bila za 26 posto manja", Jozo Marić, povjerenik HUS-a u štrajku

Današnji sporazum sa stečajnim upraviteljem znači da će se radnici Salonita u iduća tri mjeseca moći angažirati na sanaciji tvorničkog kruga od azbestnog otpada, a ja imam jamstva ministrice za zaštitu okoliša Marine Matulović Dropulić da će i po isteku tog razdoblja svi budući natječaji sa sanaciju azbesta u Mravincima imati uvjet da izvođači radova uposle radnike Salonita na tim poslovima jer su oni stručni za to, kazao je Mladineo. Dodao je kako će sanacija azbesta na tom području trajati još oko dvije godine.

U ime štrajkaša glađu povjerenik Hrvatske udruge sindikata za Dalmaciju Jozo Marić, koji i sam štrajka, prihvatio je ponudu za produljenjem radnog odnosa Salonitovih radnika, ali je odbio pozive premijerke Kosor, koje je više puta u njeno ime ponovio Mladineo, da prestanu s štrajkom glađu.

Marić je više puta istaknuo kako "premijerka Kosor mora dati pismena jamstva" da će se zahtjevi štrajkaša riješiti u cijelosti, te da bi u tom slučaju prestao štrajk glađu. "U protivnom ćemo nastaviti štrajk glađu do kraja i nećemo popustiti", naglasio je Marić.

Kazao je kako je u posljednjih godinu dana umrlo sedam radnika oboljelih do azbestoze, a za još dvojicu liječnici se bore za život. Dodao je kako je jednom od štrajkaša glađu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja morala biti ukazana hitna medicinska pomoć, nakon čega je prekinuo štrajk i otišao na kućni oporavak.

(Hina/Metro-portal)

19.09.2009. 17:55:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh