« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
željezara split

Štrajkaši glađu ustraju bez obzira na posljedice

Četvoro sindikalnih predstavnika Željezare Split danas drugi dan štrajkuju glađu najavljujući da će tako postupati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi, bez obzira na moguće zdravstvene posljedice.

(Ante Čizmić/CROPIX)
Više o

sindikati

,

sindikalni prosvjed

,

štrajk glađu

,

Sindikat metalaca

,

splitska željezara

"Mi smo i počeli štrajk glađu narušenog zdravlja, a ako nam se zdravlje pogorša tražit ćemo hitnu pomoć i dolazak liječnika, ali nećemo odustati od štrajka dok se ne ispune naši zahtjevi bez obzira na zdravstvene posljedice", izjavio je kasno popodne za Hinu jedan od četvoro štrajkača Mladen Bekavac - povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u splitskoj Željezari.

Bekavac je dodao kako štrajkaši glađu u prostorijama splitske Željezare, gdje se neprekidno nalaze 24 sata na dan, piju samo vodu.

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) jučer je odlučio pozvati predstavnike poljske tvrtke Zlomrex koja je većinski vlasnik splitske Željezare, te ruske tvrtke Estar Group, koja je ponuđač za kupovinu splitske Željezare na sastanak sa članovima Upravnog odbora i predstavnicima sindikata splitske Željezare kako bi se pokušalo naći rješenje za Željezaru Split.

Taj bi se sastanak trebao održati najkasnije za 10-tak dana, najavio je potpredsjednik Vlade i predsjednik UO HFP-a Damir Polančec.

Komentirajući danas taj zaključak UO HFP-a sindikalac Bekavac rekao je kako štrajkaši glađu nisu izvješćeni o najnovijim stajalištima UO HFP-e nego su o tomu saznali iz medija.

"Taj sastanak je samo jedan od pet naših zahtjeva i mi nemamo namjeru prekinuti štrajk glađu zbog obećanja da će se taj sastanak održati", istaknuo je Mladen Bekavac.

Dodao je kako će štrajk glađu trajati sve dok se ne ispuni svih pet zahtjeva četvoro štrajkaša.

Osim sastanka sa zainteresiranim ruskim kupcem četvoro predstavnika sindikata splitske Željezare, koji štrajkuju glađu, traže da se radnicima isplate sve neisplaćene plaće, da se žurno pokrene proizvodnja u Željezari, da se utvrdi odgovornost onih koji su Željezaru doveli u teško stanje, te da se smanje visoke plaće rukovoditeljima koje su, kako navode, utvrđene protivno odredbama kolektivnog ugovora.

Izvor: Hina

25.08.2009. 18:44:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh