« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
hrvatska pretvorba

Štrajka preostalih 87 radnika umiruće sesvetske Instrumentarije

Tvrtka ima monopol na tržištu, a ipak propada...

Fotografija vijesti
Više o

štrajk

,

Sesvete

,

Instrumentaria

Radnici tvornice medicinskih instrumenata i opreme Instrumentaria iz Sesveta jutros su počeli štrajkati jer još nisu primili plaće za srpanj i kolovoz, a nisu im ni uplaćeni doprinosi za mirovinsko osiguranje.

Po riječima regionalnog povjerenika Sindikata metalaca Hrvatske Josipa Juričića, postoje naznake da bi Uprava ipak mogla danas osigurati isplatu plaća za srpanj pa će radnici u tom slučaju prekinuti štrajk te nastojati pregovorima riješiti i ostale zahtjeve.

Osim plaća za srpanj i kolovoz, koje se kreću između 3200 i 3700 kuna, tvrtka je zaposlenima dužna uplatiti doprinose za mirovinsko osiguranje za ovu godinu, a također bi trebala svima isplatiti naknadu za prijevoz te dijelu radnika jubilarne nagrade za 2008. i 2009. godinu.

Prije dvadeset godina Instrumentaria je zapošljavala 750 radnika, a danas ih je ostalo 87. Unatoč tome što je tvrtka privatizirana, njezina se proizvodnja postupno gasi, asortiman smanjuje, a radnici vegetiraju, kaže Juričić. Lošoj situaciji pridonosi i dug bolnica u milijunskom iznosu koji se nikako ne uspijeva naplatiti.

Instrumentaria je utemeljena prije 113 godina, a kako je jedina domaća tvornica medicinskih instrumenata i opreme, koje proizvodi za naše bolnice, faktički ima monopolistički položaj na tržištu, no ni to ne sprečava njezinu propast. Sindikat smatra kako je vlasnik tvrtke očito zaključio da se proizvodnja ne isplati, pa se priprema na iznajmljivanje tog prostora.

28.09.2009. 12:04:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh