« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ŽUPANIJSKI SUD

Štrajk u Osječkoj pivovari je zakonit

Sindikati imaju pravo organizirati štrajk kao oblik zaštite interesa te prava radnika i svojih članova, zaključeno je nakon višesatne sudske rasprave

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Igor Sambolec/Cropix)
Više o

štrajk

,

Osječka pivovara

Osječki Županijski sud danas je kao neutemeljenu odbacio tužbu Uprave Osječke pivovare koja je tražila da se štrajk, koji u toj tvrtki od 24. veljače organizira Hrvatska udruga sindikata (HUS), proglasi nezakonitim.

Radnici, okupljeni u HUS-u kao većinskom sindikatu, započeli su štrajk nakon neuspjelog kolektivnog pregovaranja i mirenja s Upravom, koja je potpisala kolektivni ugovor s manjinskim sindikatom PPDIV-a.

Sudsko vijeće je nakon višesatne rasprave i saslušanja svjedoka zaključilo kako je pri organiziranju štrajka poštovana zakonska procedura koju propisuje Zakon o radu, a da sindikati imaju pravo organizirati štrajk kao oblik zaštite interesa te prava radnika i svojih članova.

Sud je djelomično prihvatio zahtjev Uprave za privremenom mjerom kojom će radnici u štrajku omogućiti obavljanje računovodstveno-knjigovodstvenih poslova, poput isplate plaća, uplate poreza i doprinosa ili će to omogućiti trećim osobama koje će u tu svrhu angažirati poslodavac.

Voditelj Županijskog ureda HUS-a Bruno Horvat izjavio je novinarima kako će se u srijedu, uz posredovanje osječkog dogradonačelnika Ivana Vrdoljaka, nastaviti pregovori s Upravom te kako ne vidi razloga da se ne potpiše sporazum oko dosad neusuglašenih točaka kolektivnog ugovora, koji će omogućiti prekid štrajka.

Predsjednik Uprave i većinski vlasnik Osječke pivovare Ivan Komak nije želio komentirati sudsku odluku, a na upit novinara je li spreman nastaviti pregovore sa sindikatom kazao je "uvijek smo i pregovarali". Ponovio je tvrdnju kako "nekome izgleda smeta što ova tvrtka još nije propala, ili on osobno". (hina/metro-portal)

15.03.2010. 17:06:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh