« Svijet
objavljeno prije 11 mjeseci
EH, DA...

Strah u Moskvi nakon napada dronovima

Rupe na fasadi, razbijeni prozori: nakon napada dronovima na Moskvu neke zgrade su samo lakše oštećene. No mnogi ljudi su vidno uznemireni, a kod nekih zabrinutost prerasta u bijes

Nije im svejedno...
Nije im svejedno... (Arhiva)
Više o

Moskva

,

napad dronovima

Vijest o napadu dronovima na Moskvu jučer se munjevito proširila ruskom prijestolnicom. „Radim u blizini. Kada sam išla na posao, vidjela sam ih. Bilo je jezivo", kaže jedna prolaznica. „Nije dobro, zastrašujuće je", dodaje jedan muškarac.

Zabrinjavajuće je, kaže i Aleksandra dok čeka na službenu dozvolu da se može vratiti u svoj stan. Dron koji se srušio udario je u njezinu zgradu. „Uvijek je izgledalo kao da je sve to daleko - a sada je ovdje u Moskvi."

Putin: „Jasan znak terorističke aktivnosti"

Na pogođenim zgradama vidljiva su samo manja oštećenja: rupe na fasadi, tragovi čađi, razbijeni prozori. Prema podacima ruskog Ministarstva obrane, sustav protuzračne obrane bio je uspješan.

Ali, mnogi su u strahu. Stanovnici su vidno uznemireni - toliko da je morao reagirati i Kremlj. Povodom napada popodne se iznenada javnosti obratio predsjednik Vladimir Putin. Napad je protumačio kao odgovor Kijeva na ciljani ruski napad na sjedište ukrajinske vojne obavještajne službe.

„Kao što znate, kijevski režim je kao odgovor na to izabrao drugačiji put i pokušava zastrašiti Rusiju, ruske građane, tako što gađa stambene zgrade", rekao je šef Kremlja. „To je, naravno, jasan znak terorističke aktivnosti."

Prijetnje dobro prolaze

Ali, Kijev u tome neće uspjeti, glasila je njegova poruka. S jedne strane, zato što Rusija zna kako da se zaštiti, a s druge, jer će se vojna operacija nastaviti sve dok takvi napadi više ne budu bili mogući, rekao je ruski predsjednik. I poručio da Ukrajina treba očekivati snažnije napade, zato što je gađala civilne ciljeve u Rusiji.

Takve riječi dobro prolaze kod pojedinih građana. Briga se pretvara u bijes. „Nije bitno jesu li nam oni bratski narod ili ne - naši vojnici ginu", kaže jedan čovjek. I ističe da bi vojnici i njihove obitelji trebali biti sigurni da će njihova smrt biti osvećena. Ali, to nije lak zadatak. „Mislim da se sve to može zaustaviti samo odlučnijom akcijom", kaže ovaj čovjek.

Putinova rezidencija nedaleko od mjesta napada

U Moskvi se za sada ne spominje mogućnost da iza napada možda stoje ruske snage. To što je vlada u Kijevu negirala bilo kakvu direktnu odgovornost, u potpunosti se zanemaruje. Meta napada bila su područja na jugu i jugozapadu Moskve, gdje se nalaze stambena naselja koja se smatraju elitnima. Tamo se nalazi i jedna Putinova rezidencija.

Prema podacima ruskog Ministarstva obrane, napad je izveden s osam dronova, od kojih je oboreno pet, a tri su se srušila. Ruske vlasti provode istragu.

Piše: DW/agencije
01.06.2023. 08:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    01.06.2023. 17:10
    neka se frigaju
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh