« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
RAZMIŠLJANJA

Strah bi značio pobjedu terorizma

„Otvoreno društvo poput našeg nažalost uvijek otvara nebranjena mjesta za teror“, kaže Wolfgang Bosbach

Može li terorizam unijeti dovoljno straha?
Može li terorizam unijeti dovoljno straha? (Arhiva)
Više o

terorizam

,

teroristički napad

,

Berlin

DW: Potvrđeno je da je u Berlinu izveden teroristički napad. Mora li se Njemačka naviknuti da je na meti terorista?

Wolfgang Bosbach: Moramo poći od pretpostavke da ćemo voditi dugu, iscrpljujuću borbu s međunarodnim terorizmom. Posljednjih godina smo čuli više prijetećih poruka u kojima je Njemačka izričito imenovana kao jedna od potencijalnih meta. Moramo se priviknuti na pomisao da opasnost ne dolazi samo od najvećih terorističkih organizacije poput Islamske države ili Al Kaide, već i od malih skupina radikaliziranih pojedinaca.

Bi li se takvi napadi mogli spriječiti?

Nema mjera koje možete poduzeti i onda reći: „Sad se više ništa ne može dogoditi." Da ima takvih mjera, odavno bismo ih primijenili. Otvoreno društvo, poput našeg, nažalost uvijek otvara nebranjena mjesta za teror. To ipak ne znači da se ne trebamo pitati kako možemo bolje zaštititi prije svega velike priredbe na kojima je puno ljudi.

Treba li nam pooštravanje protuterorističkih zakona?

Posljednjih godina smo poduzeli čitav niz organizacijskih i zakonodavnih mjera. Uvijek nas je pratila kritika da se krećemo u smjeru policijske države ili državnog nadzora, ili da se preuveličava opasnost od terorizma kako bi se mogli progurati novi zakoni. To sam čuo sto puta i svih sto puta je bilo pogrešno. Trenutno ne mislim na nove zakone već prije svega na prikladno opremanje naših sigurnosnih službi ljudstvom i tehnikom i na bolju međunarodnu suradnju. Jer protiv internacionalnog terorizma može se uspješno boriti samo prekograničnom suradnjom.

Kancelarka Merkel i mnogi drugi su rekli da se ne smijemo povlačiti pred teroristima, da se borimo za svoju slobodu. Kako spriječiti teroriste da nam oduzmu osjećaj slobode?

Ako počnemo mijenjati svoj život koji rado živimo, onda su teroristi pobijedili. To i jest razlika između terorizma i „običnoga kriminala". Cilj terorizma je da potrese državu i društvo u korijenu, tako da mi iz straha od terora promijenimo način života. Baš to ne želimo učiniti. Taj trijumf im ne treba priuštiti.

Alternativa za Njemačku i desničarske skupine nakon napada u Berlinu traže odgovorne, kažu da je pogrešna izbjeglička politika Angele Merkel kriva što Njemačka više nije sigurna. Hoće li Kršćansko-demokratska unija morati promijeniti kurs?

Mi smo naš kurs mijenjali posljednjih mjeseci, ali ne da bismo reagirali na plitke parole Alternative za Njemačku već zato što je promjena ispravna stvar. Tu su paketi zakona o azilu, proširenje popisa sigurnih zemalja podrijetla ili koncept integracije. To su sve ispravne i važne korekcije kursa. Za to nam nisu potrebne parole Alternative za Njemačku i drugih.

Piše: Rahel Klein/DW
23.12.2016. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh