« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
pandemija?

Stotinjak Hrvata dobilo svinjsku gripu

Gotovo dvije trećine oboljelih zarazilo se u inozemstvu

(Corbis)
Više o

svinjska gripa

,

svinjska gripa u Hrvatskoj

,

gripa A (H1N1)

Među 98 oboljelih, uglavnom osoba mlađe životne dobi, njih 69 zarazilo se u inozemstvu, a 29 u Hrvatskoj. Klinička slika u većine oboljelih, osim u jednog bolesnika u kojeg se razvila upala pluća, bila je blaga ili je tek davala naznake da je riječ o gripi A, istaknula je Ira Gjenero-Margan.

Oboljeli koji su se zarazili u inozemstvu, a najčešće su boravili u SAD-u, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj, gdje je dosad zaraženo najviše ljudi.

Među osobama koje su se zarazile u Hrvatskoj epidemiolozi su uočili dvije karakteristične skupine - osobe koje su se zarazile sudjelujući na međunarodnim skupovima te osobe koje su virus dobile krećući se među turistima na nekomu domaćem turističkom području.

"U Hrvatskoj zasad nema vidljivog širenja gripe iako se to može očekivati u sljedećem razdoblju. To uključuje i mogućnost da se epidemija gripe A događa istodobno s pojavom uobičajene sezone ljudske gripe, kao u nekim drugim dijelovima svijeta", rekla je Ira Gjenero-Margan.

Zbog malog broja oboljelih, hrvatski epidemiolozi još pronalaze osobe iz njihova okruženja koje se zatim preventivno zaštićuju antivirusnim lijekovima, no kada počne veće širenje gripe, to više neće biti moguće.

U tom će slučaju na snagu stupiti nove mjere. To znači da će antivirusnu terapiju primati samo teži slučajevi, a u bolnice će biti primljeni samo oni s najtežim simptomima. Ostali će pak, kao i kod ljudske gripe, ostajati u kući i ondje se liječiti.

Najnoviji podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da je od gripe A dosad umrlo 1800 ljudi, među kojima oko 1600 na američkom kontinentu, gdje je bilo zaraženo 106 tisuća ljudi. Slijedi jugoistočna Azija s 13 tisuća zaraženih i 106 umrlih te Europa s 32 tisuće oboljelih i 53 umrle osobe.

Izvor: Hina

25.08.2009. 13:27:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh