« Film
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
FILMOVI

Storm de Hirsch u programu Kino 23

Rijetko prikazivani igrani film doajenke američke avangarde Storm de Hirsch u programu Kino 23

Oproštaj u zrcalu
Oproštaj u zrcalu (Arhiva)
Više o

25FPS

,

filmovi

,

Kino 23

Kino 23 poseban je program Festivala 25 FPS posvećen filmovima dugog i srednjeg metra koji nisu nužno eksperimentalni, ali imaju eksperimentalan, istraživački duh u načinu na koji promišljaju priču, filmski jezik ili oblikovanje svijeta.

U sklopu ovogodišnjeg programa Kino 23 publika će imati priliku pogledati rijetko prikazivani igrani film Oproštaj u zrcalu (1964.) ključne figure njujorške avangardne scene 1960-ih Storm de Hirsch. Nadahnut osobnim doživljajima autorice, radnja filma smještena je u Rim, a u njezinom su fokusu tri cimerice - Amerikanka Maria (Rosa Pradell), Engleskinja Berenice (Diane Stainton) i Šveđanka Ingrid (Barbara Apostal) - odnosno njihove nestalne i hirovite avanture s drugim partnerima. Napola skriptiran, napola improviziran, riječ je o prvijencu i ujedno jedinom dugometražnom ostvarenju autorice, kojim je postavila estetske i tematske temelje za svoje kasnije kratkometražne filmove bitno zaokupljene promišljanjem ženskog subjektiviteta. Film je svoju premijeru imao u Cannesu 1964., a iste godine je prikazan i na festivalu u Locarnu.

Djelujući isprva kao pjesnikinja i slikarica, a tek u svojim četrdesetima kao filmska autorica, Storm de Hirsch (1912. - 2020.) bila je istaknuta pripadnica američke kontrakulturne scene. Zajedno s Jonasom Mekasom, Shirley Clarke, Stanom Brakhageom i drugim poznatim umjetnicima njujorškog podzemlja osnovala je 1962. godine The Film-Makers' Cooperative, udrugu za distribuciju i promociju eksperimentalnog i nezavisnog filma čiji cilj je bio pružiti otpor komercijalnoj i mainstream filmskoj industriji. Bila je prva žena kojoj je dodijeljena stipendija Američkog filmskog instituta (1968.), a njezin opus od petnaestak eksperimentalnih filmova nastalih 1960-ih i 1970-ih retrospektivno je prikazan u uglednom njujorškom muzeju Whitney (1973.). Njezine filmove odlikuju nelinearne strukture, refleksivnost, putenost i istovremeno brutalnost, u želji da istraži vizije koje objedinjuju mušku i žensku energiju. Nakon smrti supruga i umjetnika Louisa Brigantea 1975. godine, Storm de Hirsch se povukla sa scene, a njezin rad pao u zaborav ponajviše zbog selektivne prirode filmoloških i povijesnih studija avangarde koje su redovito izostavljale doprinos ženskih autorica. Zadnjih nekoliko godina fascinantne alternativne vizije Storm de Hirsch nanovo se otkrivaju i prikazuju široj publici, a publika Festivala 25 FPS će moći pogledati njezin dugometražni crno-bijeli prvijenac na originalnoj 16-milimetarskoj kopiji.

Film će se prikazati u Zagrebu (Kino SC) u nedjelju 26. rujna u 22:00, a u Rijeci (Art-kino Croatia) u četvrtak, 30. rujna u 18:00.

17. Festival 25 FPS održat će se od 23. do 26. rujna u zagrebačkom Kinu SC, a 30. rujna u riječkom Art-kinu Croatia. Ulaz na sve projekcije i programe je slobodan uz prethodnu rezervaciju ulaznica putem sustava Entrio: https://www.entrio.hr/event/17-festival-25-fps-9889

 

 

Službene stranice festivala: www.25fps.hr

Facebook: www.facebook.com/Festival25FPS

Twitter: www.twitter.com/festival25fps

Instagram: www.instagram.com/25fps_festival

Vimeo: www.vimeo.com/festival25fps

20.09.2021. 12:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh