« Život
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
FORA :)

Što zapravo znači - OK?

Vjeruje se da se prvo pismeno korištenje izraza 'OK' dogodilo u subotu, 23. ožujka 1839. godine, vjerovali ili ne

OK je nastao pred gotovo 2 stoljeća?
OK je nastao pred gotovo 2 stoljeća? (Arhiva)
Više o

OK!

,

nastanak

,

izraz

Koliko puta dnevno u običnim, svakodnevnim razgovora koristite izraz OK? Vjerojatno bi, da se netko usudi brojati i bilježiti, odgovor bio zapanjujući. Sam izraz je neka vrsta kratice za ''sve je u redu''. Radi se o jednom od rijetkih izraza koji je općeprihvaćen u punom smislu - koriste ga u svim krajevima svijeta.

Nitko pouzdano ne može govoriti o porijeklu ovog izraza, a postoji više teorija o njegovom nastanku. Vjeruje se da se prvo pismeno korištenje izraza 'OK' dogodilo u subotu, 23. ožujka 1839. godine kada se u novinama 'Boston morning post' pojavio članak u kojem je svoje mjesto pronašla riječ OK.

'The "Chairman of the Committee on Charity Lecture Bells," is one of the deputation, and perhaps if he should return to Boston, via Providence, he of the Journal, and his train-band, would have his "contribution box," et ceteras, o.k.-all correct-and cause the corks to fly, like sparks, upward', je prvi pasus u povijesti gdje se spominje kratica OK. 

Dakle, razlog pisanja u ovom obliku kao sinonim za 'all correct' (sve u redu) u skladu je s jezičkim trendovima tog doba. Izraz je ''legao'' masama i danas je tako popularan i rasprostranjen.

Postoje i ostale teorije o nastanku ovog izraza. Neki smatraju da ga je izmislila američka vojska kao skraćenicu za ''know order'' - jednu tipičnu narednu vojnih snaga, ali su ove teorije bez stvarnog uporišta. Kako god, prva teorija je, čini se, ipak OK.

26.08.2016. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh