« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
SAVJETI :)

Što vas čini nezdravim?

Naši organizmi zbog psihičke i fizičke opterećenosti trebaju što god im možemo dati kako bi ostali zdravi i snažni

Nije vam dobro?
Nije vam dobro? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

bolest

,

loši savjeti

Briga o sebi i svom zdravlju počinje kod nekih svakodnevnih navika kojima doista možete jako narušiti stanje organizma, a da toga niste svjesni. Radi se navikama koje mogu ostaviti trajne posljedice na zdravlje.

Ne spavate dovoljno - dok spavamo, veliki sustavi u organizmu se obnavljaju. Ako se niste dovoljno odmorili, vaše srce, mozak i imunološki sustav ne dobivaju svoju dozu "održavanja". Sve više istraživanja nedostatak sna povezuje s raznim bolestima, od karcinoma, srčanih bolesti do demencije. Sedam do devet sati sna potrebno je svakom čovjeku.

Pijete previše alkohola - pretjerana konzumacija alkohola povećava rizik od srčanih bolesti, respiratornih infekcija, spese i najmanje sedam tipova karcinoma. Kako biste to izbjegli, pijte umjereno, a to znači ne više od dva pića dnevno za muškarce i ne više od jednog pića dnevno za žene.

Pod stresom ste - kronična izloženost stresu dovodi do toga da mozak proizvodi više kortizola, hormona stresa, koji negativno utječe na tijelo, među ostalim oslabljuje imunološki sustav. Ljudi koji pate od kroničnog stresa, skloniji su prehladama i drugim virusnim infekcijama. Višak kortizola također šalje poruku tijelu da pohranjuje višak masti što pak povećava rizik od karcinoma i srčanih bolesti.

Usamljeni ste - nažalost, pandemija je osim zaraze, teških oblika bolesti i smrti, donijela i paralelnu "tihu pandemiju" - usamljenost. Osjećaj samoće i usamljenosti također potiču stresni odgovor koji može uzrokovati upalne procese u tijelu, a potencijalno oslabjeti srce, imunološki sustav i mozak. Istraživanja su otkrila da ljudi, koji se osjećaju usamljeno, imaju veći rizik od raka i lošijeg ishoda bolesti.

20.12.2021. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    20.12.2021. 17:29
    ma negativnost i stres ubija
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh