« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 dana i 19 sati
ZAPAMTITE!

Što vam radi par kava dnevno?

Tri ili četiri šalice dnevno pružaju najviše koristi, rekli su znanstvenici, osim ženama koje su trudne ili imaju povišen rizik od prijeloma

Što vam radi par dnevno?
Što vam radi par dnevno? (Arhiva)
Više o

kava

,

pijenje kave

Istraživanje, koje je usporedilo podatke iz više od 200 ranijih istraživanja, isto tako je utvrdilo da je pijenje kave povezano sa sniženom opasnošću od dijabetesa, bolesti jetre, demencije i nekih vrsta raka.

Tri ili četiri šalice dnevno pružaju najviše koristi, rekli su znanstvenici, osim ženama koje su trudne ili imaju povišen rizik od prijeloma.

Kava je jedno od najomiljenijih pića na svijetu. Nastojeći bolje razumjeti njezino djelovanje na zdravlje, specijalist za javno zdravlje na britanskom sveučilištu Southampton Robin Poole predvodio je sveobuhvatno istraživanje tima znanstvenika koji je obradio 201 studiju temeljenu na promatranju i 17 studija temeljenih na kliničkim ispitivanjima.

Sveobuhvatno istraživanje sintetizira prijašnje analize kako bi pružilo jasniji pregled različitih istraživanja o nekoj temi.

"Pijenje kave čini se sigurno u okviru uobičajenih obrazaca konzumacije", zaključio je Pooleov tim u istraživanju objavljenom u BMJ British Medical Journalu u srijedu.

Pijenje kave dosljedno je povezano s nižim rizikom od smrti od svih uzroka i od bolesti srca. Najveće smanjenje relativnog rizika od prerane smrti zapaženo je kod ljudi koji piju tri šalice dnevno u usporedbi s onima koji ne piju kavu.

Pijenje više od tri šalice dnevno nije škodilo, ali su blagotvorni učinci bili manje izraženi.

Kava je isto tako povezana s nižim rizikom od nekoliko vrsta raka, među kojima i raka prostate, raka maternične sluznice, kože i jetara kao i dijabetesa tipa 2, žučnog kamenca i gihta, rekli su istraživači. Najveća korist utvrđena je kod bolesti jetre poput ciroze.

29.06.2020. 21:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    29.06.2020. 22:43
    puno kave nije dobro
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh