« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
FINANCIJSKI MENADŽMENT

Što učiniti s milijun kuna?

Upravo ste otkrili da ćete dobiti više novaca nego što ste ikad sanjali...

Milijun kuna nije svota s kojom bezbrižno možete živjeti do kraja života, i upravo zato treba znati kako taj novac pravilno oploditi
Milijun kuna nije svota s kojom bezbrižno možete živjeti do kraja života, i upravo zato treba znati kako taj novac pravilno oploditi (Shutterstock)
Više o

financije

,

novac

,

ulaganje

,

milijun kuna

Bez obzira radilo se o dobitku na lutriji, ili vam je nasljedstvo ostavio dugo zaboravljeni ujak čiji ste jedini preživjeli rođak, valja dobro razmisliti što s tim novcem. Zanimljivo je kako većina ljudi smatra da zna kako ispravno postupiti s većim količinama novca, kako investirati, te kako iskoristiti puni potencijal novca. No, ukoliko ste jedna od onih osoba koja se ne boji pitati za savjet, evo nekoliko jednostavnih koraka koji će vam pomoći da uspostavite kontrolu i naučite nešto o financijskom menadžmentu.

Mjesec dana nemojte činiti apsolutno ništa

Ozbiljno. Između panike i oduševljenja postoji smirenost, a kada je pronađete i donesete odluku u takvom stanju, ona će biti mnogo pametnija nego da odmah srljate. Možda će vam trebati neko vrijeme, no sve dok ne postignete to stanje uma, nemojte donositi nikakve nepromišljene odluke u vezi vašeg novostečenog bogatstva (primjeri nepromišljenih odluka uključuju investiranje u stvari koje se ne mogu odmah prodati, ili stvari čiji se troškovi prvo moraju podmiriti, nuđenje darova, doniranje u humanitarne svrhe, ulaganje novca u određene fondove itd.)

Definirajte svrhu

Što točno želite s tim novcem? Što želite ostvariti dok ste na ovom planetu? Ukoliko niste sigurni vratite se na prvi korak, a nastavite s drugim korakom kako bi ste definirali svrhu. Nije loše ni konzultirati stručnjaka na području financija koji vas može savjetovati kako najbolje uložiti i oploditi vaš novac.

Osigurajte svoju egzistenciju

Ovo podrazumijeva količinu novca koja može podržati vaš stil života te vaše potrebe i želje. Postoji brzi i jednostavan način kako izračunati imate li dovoljno novca s kojim možete to učiniti. Je li jedna četvrtina tog dobivenog ili nasljeđenog novca dovoljna da podmiri sve vaše troškove života? Milijun podijeljeno s 40 iznosi 25,000 kuna. Je li 25,000 kn godišnje dovoljno za vašu egzistenciju? Ovo očito nije svota kojom možete bezbrižno živjeti do kraja života, no može vam pomoći da neko vrijeme imate rezerve dok radite na definiranju i oplođivanju vašeg novca u obliku pokretanja firme, ulaganja itd.

Pokušajte sigurno investirati

U redu, imate novaca dovoljno da neko vrijeme ne morate raditi, te se možete fokusirati na financijski menadžment. Raspitajte se o investicijskim fondovima i kompanijama u koje bi ste mogli uložiti. Predlažemo da savjet potražite kod nezavisnih konzultantskih firmi koje nisu povezane s prodajom proizvoda ili brokerskim kućama.

Nemojte se osiliti

Moć dolazi skupa s bogatstvom, a moć može dovesti do iskorištavanja. Tretirajte druge kao vama jednako ravne, jer oni to i jesu. Ipak taj novac niste sami zaradili. Budite zahvalni za ovaj dar, a to će suzbiti bilo kakav osjećaj krivnje ili iskušenja da učinite bilo što drugo osim najbolje za svoj život.

26.01.2011. 07:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Pavke
    28.01.2011. 16:53
    Ma kakva ulaganja i štednja, troši dok ima, i dok to nešto vredi.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh