« Život
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
Događa se...

Što učiniti kada mrzite svoj posao

Kad ne volite ono što radite, rijetko koji savjet zapravo ima smisla. Moglo bi se čak i dogoditi da vas mnogi ne razumiju, pogotovo ako zarađujete dobru svotu

Nije lako kad vam posao ne leži...
Nije lako kad vam posao ne leži... (Arhiva)
Više o

posao

,

problemi

,

loš posao

Nije lako svakodnevno odvajati 8 sati kako biste se bavili nečim što uopće ne volite. Možda ste svoj posao jednom i voljeli, a možda nikada ni niste. Činjenica je da svaki dan odlazite obaviti ono što morate i vraćate se doma nervozni ili ljutiti. Možda od tog posla u ovom trenutku ne možete odustati, no postoji nekoliko koraka koji bi vam mogli olakšati život.

Financijska planerica Natalie Bacon donosi nekoliko savjeta što učiniti kada si napokon jasno i glasno priznate da mrzite ono što radite.

1. Prestanite slušati tuđe savjete

Kad ne volite ono što radite, rijetko koji savjet zapravo ima smisla. Moglo bi se čak i dogoditi da vas mnogi ne razumiju, pogotovo ako zarađujete dobru svotu. Ljudi bi vas mogli preispitivati, ili čak osuđivati. Kakve god njihove namjere bile, ne znači da će vama biti od koristi.

Samo vi znate što je najbolje za vas. Odlučite se za sljedeći korak na temelju dosadašnjih iskustava, vaših želja za budućnosti i vašeg financijskog stanja. O ni o čemu od toga nitko drugi vas ne može savjetovati, jer nitko osim vas ne poznaje vaše istinsko stanje.

Umjesto toga, porazgovarajte s osobom koja se bavi poslom kojim se vi želite baviti. Time ćete dobiti bolji uvid u ono što vas čeka ako odlučite krenuti u potragu za karijerom koja će vas usrećiti.

2. Isključite se iz posla koliko god možete, ali bez da time zaradite otkaz

Ako vam posao prouzročuje stres, onda se radi i o vašem zdravlju. Pobrinite se da imate što više vremena koje ne provodite na poslu, a to će ponekad značiti da ćete odbiti prekovremene sate i druženje s kolegama nakon posla. Umjesto toga, bavite se nekom aktivnošću koja će biti samo vaša.

3. Odredite granice

Drugim riječima, recite ne kada vidite da neki zadatak ne trebate obaviti. Naravno, to ne znači da ćete odbijati svaki zahtjevniji posao i inatiti se, ali nemojte dozvoliti da vam se nameću poslovi koji prelaze granice vaših vještina ili koje nitko drugi ne želi obavljati. Ono što se nekome možda čini jednostavnim zadatkom, vama to možda nije. Ono što će nekome možda donijeti napredovanje, vas će možda danima ugnjetavati. Odradite svoj posao, izvršite svoje obaveze, ali nemojte se osjećati loše ako odbijete napraviti nešto što uopće nije vaš zadatak.

4. Razmislite zašto zapravo mrzite posao koji imate

Nema smisla ostaviti jedna posao samo da biste završili na nekom drugom koji volite još manje. Razmislite o tome koji su točno razlozi zašto mrzite trenutni posao, vaša iskustva, radnu sredinu i vaš doprinos svemu tome. Budite iskreni sami prema sobi i svjesni toga što i kod sebe morate promijeniti. Samo iskustvo ništa nam ne znači ako ga neprimjenjujemo. 

5. Zamislite svoj savršeni radni dan

Nakon što nabrojite sve razloge zbog kojih mrzite trenutni posao, vrijeme je da nabrojite sve što želite od sljedećeg. Nema smisla dati ostavku ako ne znate što želite raditi u budućnosti. Vizualizirajte svoj radni dan od početka do kraja, zamislite točno gdje, s kime i što radite kako biste znali u kojem smjeru napraviti sljedeći korak.

6. Odlučite se na odlazak

Ako vjerujete da novac ne možete kupiti sreću, a na svom ste poslu nesretni, onda je vrijeme na odlazak, bez obzira kolike se plaće time odričete. Ako vam novac treba (jer, na primjer, imate kredit) onda biste trebali biti sigurni da vas čeka drugi siguran posao prije nego što odustanete od ovoga koji imate.

7. Ostanite u dobrom odnosu sa sobom i drugima

Koliko je to moguće, pozdravite se s kolegama, zadržite prijateljske odnose s kime možete i otiđite bez konflikta. Vaše je pravo otići i potražiti bolji posao i to vam nitko ne može zamjeriti. Isto tako, nemojte sebi zamjeriti što niste uspjeli u ovom poslu. Baš kao što ste našli ovaj, naći ćete novi. Upravo vam se otvaraju prilike da budete sretni, a to nije razlog za razočaranje.

 

Piše: Andrea Holi
04.08.2017. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh