« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
ZAPAMTITE!

Što trebate češće mijenjati u kući

Mikrobiolog Jason Tetro naveo je nekoliko predmeta koje trebate redovito mijenjati

Mijenjajte ih češče
Mijenjajte ih češče (Arhiva)
Više o

Zamjena

,

obrnuta kuća

,

dom

,

predmeti

Neke stvari uzimamo zdravo za gotovo i mijenjamo ih ne baš pretjerano često, a zapravo bismo itekako trebali.

Mikrobiolog Jason Tetro naveo je nekoliko predmeta koje trebate redovito mijenjati.

Četkica za zube - Tetro ističe da biste četkicu za zube trebali mijenjati jednom mjesečno. "Četkice za zube raj su za mikroorganizme. Što ih duže koristimo, to postaju manje učinkovite u uklanju bakterija", navodi mikrobiolog te dodaje da zapravo korištenjem dotrajale četkice možemo unijeti bakterije u usta. Tetro pojašnjava da te bakterije mogu uzrokovati i loš zadah, a ako ne poklopite wc školjku nakon puštanja vode, postoji rizik da čestice fekalija dospiju na četkicu.

Jastuci - jastuci su poput kuhinjskih spužvica - sadrže mnoštvo bakterija i gljivica, piše Global news. Trebali biste ih prati svakih tri mjeseca, ali ako nisu perivi, trebali biste ih mijenjati jednom u šest mjeseci ili jednom godišnje.

Kuhinjska spužvica - "Kuhinjska spužvica je predmet koji sadrži najviše bakterija. Možete ju čistiti na dnevnoj bazi tako da vlažnu spužvicu na dvije minute stavite u mikrovalnu pećnicu. No, nakon nekog vremena, sposobnost spužvice da učinkovito čisti se smanjuje. Tada je trebate baciti", pojašnjava Tetro

Navlake za madrac - Tetro navodi da kada spavamo, plahta ne upija sav naš znoj nego dio odlazi i na navlaku za madrac. Zbog toga navlake nakon nekog vremena navlake postanu kontaminirane mikroorganizmima. On savjetuje da biste navlake trebali prati jednom u tri mjeseca, ali da biste ih trebali mijenjati jendom godišnje.

Plastične zdjele - Tetro navodi da se plastika nakon nekog vremena može istrošiti i tada mikroplastika i druge čestice iz zdjela mogu završiti u vašoj hrani, a potom i u vašem organizmu. Ako plastične zdjele koristite jednom tjedno, trebali biste ih mijenjati svakih šest mjeseci. Ako ih koristite svakodnevno, onda ih treba mijenjati i češće, savjetuje Tetro.

Ručnici - "Ručnike treba redovito prati, ali trebali biste ih mijenjati barem jednom godišnje", savjetuje Tetro. Pojašnjava da s vremenom i ručnici postaju manje učinkoviti. Osim toga, bakterije i gljive s vašeg tijela mogu dospjeti na ručnike što u konačnici može uzrokovati perut ili dermatitis. "Ako ručnike ne perete u jako vrućoj vodi, te bakterije se mogu razvijati i zaraziti vas kada koristite ručnik za sušenje", dodaje Tetro. Mikrobiolog preporučuje da barem jednom mjesečno mijenjate spužvicu.

24.06.2021. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    24.06.2021. 19:32
    ručnike
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh