« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
ZANIMLJIVO

Što sve utječe na okus hrane?

U slučaju da jedemo brzu hranu posluženu na tanjuru crvene boje, jest ćemo manje jer crvena boja izaziva dojam opasnosti

Jači kontrast - slabiji apetit
Jači kontrast - slabiji apetit (Arhiva)
Više o

mršavljenje

,

boja tanjura

,

okus hrane

Višak kilograma dolazi lako, a odlazi (ako vam uspije) prilično teško, pa je u tome svaka pomoć i više nego dobrodošla. Najčešći problem koji ljudi imaju je apetit kojeg ne mogu držati pod kontrolom, pa kad sjednu za stol - navale bez obzira na grižnju savjesti.

No, i tu se može pomoći, kaže profesor eksperimentalne psihologije Dr. Charles Spence sa Sveučilišta Oxford.

Naime, njegov je teza da boja tanjura ima velik utjecaj na osjetilo okusa. Primjerice, u slučaju da jedemo brzu hranu posluženu na tanjuru crvene boje, jest ćemo manje jer crvena boja izaziva dojam opasnosti.

S druge strane, ako jedemo hranu koja je poslužena na tanjuru bijele boje, ona će nam se činiti slađom i moći ćemo uživati u desertu bez dodavanja velike količine šećera.

2011. napravljena je studija u kojoj su sudionici jeli mousse od jagode s bijelih i crnih tanjura. Oni koji su jeli hranu posluženu na bijeli tanjurima, smatrali su kako je mousse slađi i ukusniji nego kada je bio poslužen na crnim tanjurima.

Zbog bijele boje možemo bolje vidjeti hranu i na taj način se pokreću sjećanja o slatkim gastronomskim iskustvima. Mozak pamti hranu koju smo jeli, kao i boju tanjura.

Ukratko - što je veći kontrast između boje hrane i tanjura, to će ljudi jesti manje porcije.

Isprobajte obavezno!

02.05.2017. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh