Što sve utječe na okus hrane?
U slučaju da jedemo brzu hranu posluženu na tanjuru crvene boje, jest ćemo manje jer crvena boja izaziva dojam opasnosti
Višak kilograma dolazi lako, a odlazi (ako vam uspije) prilično teško, pa je u tome svaka pomoć i više nego dobrodošla. Najčešći problem koji ljudi imaju je apetit kojeg ne mogu držati pod kontrolom, pa kad sjednu za stol - navale bez obzira na grižnju savjesti.
No, i tu se može pomoći, kaže profesor eksperimentalne psihologije Dr. Charles Spence sa Sveučilišta Oxford.
Naime, njegov je teza da boja tanjura ima velik utjecaj na osjetilo okusa. Primjerice, u slučaju da jedemo brzu hranu posluženu na tanjuru crvene boje, jest ćemo manje jer crvena boja izaziva dojam opasnosti.
S druge strane, ako jedemo hranu koja je poslužena na tanjuru bijele boje, ona će nam se činiti slađom i moći ćemo uživati u desertu bez dodavanja velike količine šećera.
2011. napravljena je studija u kojoj su sudionici jeli mousse od jagode s bijelih i crnih tanjura. Oni koji su jeli hranu posluženu na bijeli tanjurima, smatrali su kako je mousse slađi i ukusniji nego kada je bio poslužen na crnim tanjurima.
Zbog bijele boje možemo bolje vidjeti hranu i na taj način se pokreću sjećanja o slatkim gastronomskim iskustvima. Mozak pamti hranu koju smo jeli, kao i boju tanjura.
Ukratko - što je veći kontrast između boje hrane i tanjura, to će ljudi jesti manje porcije.
Isprobajte obavezno!
Novi komentar