« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
SIRIJA

Što se uistinu dogodilo u Tremsehu?

Svijet je potresla vijest o masakru u sirijskom selu Tremseh u kojem je ubijeno oko 200 ljudi

Plave kacige ušle su u Tremseh
Plave kacige ušle su u Tremseh (Arhiva)
Više o

Sirija

,

rat

,

pokolj

,

Tremseh

Napad na sirijsko selo Tremseh (četvrtak, 12.7.) je, prema navodima UN-ovih promatrača, bio namijenjen dezertiranim vojnicima iz redova Asadove vojske i protivnicima njegovog režima. Pritom je korišteno teško i lako oružje - topništvo, ali i granate, potvrđeno je iz UN-a, nakon što su u subotu (14.7.) prvi promatrači imali priliku da posjete mjesto napada.

Naveli su da su zatekli uništene kuće i spaljenu školu. Prizor koji im se pružio su bile krvave lokve i prazne čahure unutar zgrada, kako su izvijestili. Konačni broj ubijenih se još uvijek ne zna, no oporba navodi da je u selu Tremseh ubijeno između 100 i 220 ljudi.

Vlada u Damasku odbacuje navode oporbe da je u selu počinjen masakr. Pri napadu se radilo o specijalnoj akciji naoružanih trupa, koja je bila usmjerena protiv članova jedne terorističke skupine, izvjestila je državna novinska agencija Sana. U Damasku je to uobičajena formulacija kojom se označavaju pobunjenici.

Sporne informacije i špekulacije o napadu

Sumnje u navode oporbe je izrazio i New York Times u svome online izdanju od subote (14.7.). Ovaj list piše da je to možda ipak bio neravnopravan sukob dobro naoružane sirijske vojske i lokalnih boraca s lakim naoružanjem, prenosi Hina. Naime, snimke koje su se pojavile na internetu, a koje su često jedini izvor informacija o tome što se događa Siriji, pokazuju da su mnoge žrtve mladi muškarci, gdje se ne isključuje mogućnost da su sudjelovali u borbama. Na jednoj je snimci 15 tijela, a na drugoj je skupina mladića u civilnoj odjeći s osobnim naoružanjem, a tvrdi se da je riječ o pojačanju poslanom u Tremseh.

Broj ubijenih je također nešto o čemu se još uvijek špekulira. Dok neki izvori govore o najmanje 150 ubijenih, drugi izvori navode da je i više od 200 ljudi ubijeno. Sirijski aktivisti za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu su zasada potvrditi 103 imena, kao i informaciju da je u 90 posto slučajeva riječ o mladim muškarcima.

Zbog oprečnih informacija u slučaju napada na Tremseh bi stoga UN-ovi promatrači trebali barem donekle razjasniti situaciju. Svoje istrage na licu mjesta nastavljaju i ove nedjelje (15.7.). No, ono što se dosad od UN-ovih promatrača moglo čuti, također upućuje na procjenu koju je iznio New York Times: da su prvenstveni cilj sirijske vojske bili naoružani pobunjenici, ali da su pri tom u sukobu aktivisti i stanovnici u Tremsehu nastojali da obrane svoje naselje.

Sukob kategoriziran kao građanski rat

Međunarodni odbor Crvenog križa (IKRK) je u međuvremenu pooštrio svoju procjenu konflikta u Siriji te ga sada kategorizira kao građanski rat, odnosno kao takozvani interni naoružani konflikt. Time bi se sada vojni zapovjednici mogli optužiti za ratne zločine, primjerice kad su u pitanju napadi na civilno stanovništvo. IKRK inače nadgleda poštivanje Ženevske konvencije, u kojoj su zapisana pravila ratovanja.

Dosad je ta organizacija konflikt u Siriji ocjenjivala kao sukobe između vladinih trupa i naoružanih pobunjenika. Sukobi su se, međutim, u toliko mjeri zaoštrili da je potrebna nova kategorizacija, kako je navedeno iz IKRK-a.

Piše: DW
15.07.2012. 12:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh