« Život
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
SAVJETI

Što se ne radi kad ostanete bez posla

Dobiti otkaz na radnom mjestu može biti dobra i loša stvar. Loša je ako ste stvarno iznenađeni ili morate otići zbog smanjivanja radnih mjesta u firmi

Što kad ostanete bez posla?
Što kad ostanete bez posla? (Shutterstock)
Više o

posao

,

otkaz

,

traženje posla

,

oglasi za posao

,

novi posao

Ostati bez posla u današnje vrijeme nije lako, no kao i svaka stvar u životu, takva situacija ima svoje dobre i loše strane, ma koliko vi mislili da je grozna.

Dobro je ako ste ionako bili nesretni na poslu, možda ste i ogorčeni ili ste već neko vrijeme tražili izliku da se prijavljujete na druga mjesta, gdje ne bi samo odbrojavali sate do kraja radnog vremena.

Fast Company savjetuje da si u svakom slučaju, i koji god je bio razlog što ste ostali bez posla, uzmete vremena, i to za ova dva koraka:

Razgovarajte s osobom koja vam je dala otkaz - nakon što smo dobili otkaz, prva reakcija nam je zalupiti vrata za sobom i više se ne okrenuti, ponekad čak i doslovno. No, kao što kaže stara izreka "Ne palite mostove za sobom, nikad ne znate kada ćete opet trebati prijeći preko njih."

Baš je tako i u poslu. Pokušajte dogovoriti sastanak s osobom koja je procijenila da niste (više) primjereni za to radno mjesto ili tvrtku. Tako ćete moći znati razloge zbog kojih odlazite, što će dobro doći u idućem razgovoru za posao kada vas pitaju o tome. Također, znat ćete što još možete naučiti i o čemu se dodatno educirati. Neuspjeh je neuspjeh samo ako ga ne iskoristimo za napredak.

Nemojte odmah tražiti novi posao - ne morate odmah poslati deset životopisa čim stignete kući. Ako si to ikako možete priuštiti, pričekajte mjesec ili dva da se vratite "u akciju". Tako će se dojmovi sleći, možda ćete pronaći bolju priliku nego odmah prvu koju ste prihvatili, ili čak pronaći bolji smjer od onoga u kojem se pokazalo da možda nije najpovoljniji za vašu karijeru.

Na kraju, svakako pokušajte odlaske s posla odmah prihvatiti kao nešto normalno, događa se svaki dan mnogima, pa ne želite da vas zapamte kao "onog ili onu koja je zbog otkaza bacila računalo firme na drugi kraj prostorije".

22.10.2015. 11:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh