« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
ZNATE LI?

Što se događa s našim mentalnim zdravljem nakon što prestanemo vježbati

Nakon što su prestali vježbati, na nekim osobama utjecaj na mentalno znanje bio je zamijećen odmah i to u obliku simptoma depresije

Ono kad vam se više ne da...
Ono kad vam se više ne da... (Pixabay)
Više o

vježbanje

,

mentalno zdravlje

Poznato je da je vježbanje neizbježno za održavanje zdravog duha i tijela. No, postavlja se pitanje - na koji način se mijenja ljudsko mentalno stanje nakon što osoba prestane vježbati, a to je tema kojoj se dosad nije pridavalo previše pažnje.

Julie Morgan, studentica na doktorskom studiju na sveučilištu u Australiji provjerila je na koji način manjak tjelesne aktivnosti utječe na zdravlje odrasle osobe, analizirajući rezultate prijašnjih studija. 

Istražila je rezultate 152 osobe, od kojih je bilo 50 žena. Svaki od sudionika prethodno se tri puta tjedno po minimalno 30 minuta bavio nekom tjelesnom aktivnošću tijekom 3 mjeseca.

Nakon što su prestali vježbati, na nekim osobama utjecaj na mentalno znanje bio je zamijećen odmah i to u obliku simptoma depresije.

Druge studije pokazale su da se simptomi depresije počnu pojavljivati već nakon tjedan do dva nakon prestanka aktivnog bavljenja nekom fizičkom aktivnošću, što je jako brzo i dokazuje pravi utjecaj koji vježba ima na psihičko zdravlje. 

Žene su u ovoj studiji pokazale više simptoma depresije, pa ostaje istražiti zašto se pojavljuju upravo zamijećeni simptomi i zašto su češći kod jednog spola, a rijeđi kod drugoga.

Piše: Andrea Holi
29.03.2018. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh