« Život
objavljeno prije 10 godina
STEREOTIPI

Što privlači žene, a što muškarce

Ako ste mislili da će doći do nekog revolucionarnog zaokreta, prevarili ste se - muškarci i dalje padaju na izgled, a žene na lovu

Što je privlačno na suprotnom spolu
Što je privlačno na suprotnom spolu (Arhiva)
Više o

žene

,

novac

,

muškarci

,

privlačnost

,

izgled

Vremena se mijenjaju, s njima i ljudi, no neki stereotipi ostaju gotovo netaknuti, ma koliko mi mislili da nam je civilizacija napredovala. Tako je onaj mit o muškarcima koji padaju na izgleda, a žene na lovu i dalje vrlo aktualan.

Bez obzira na to što su u istraživanju objavljenom u Journal of Evolution and Human Behavior sudjelovalo na stotine mladih muškaraca i žena od kojih bi se mogli očekivati drugačiji odgovori, ispalo je isto kao da je istraživanje napravljeno pred pedesetak godina. 

Ispitanici su se morali odlučiti za jedan od šest ključnih ponuđenih atributa partnera suprotnog spola - ambicija, bogatstvo, dobrota, inteligencija, privlačno lice i privlačno tijelo.

Rezultati su bili vrlo jasni i nedvosmisleni - žene su privučene ambicijom i bogatstvom, a muškarci privlačnim licem i tijelom. 

No, istraživači tvrde da nije baš sve tako crno, već se radi o tzv. framing effectu, tj. donošenju odluka temeljem načina na koji nam je informacija predstavljena. Tako su žene puno sklonije donošenju odluka na taj način, pogotovo u slučaju ambicije i novca, pokušavajući pritom izbjeći negativno uokvirene informacije o nekom muškarcu kako bi osigurale sebi i potomstvu miran život.

S druge strane, framing effect nije imao nikakvog učinka na dobrotu i inteligenciju, gdje su oba spola pokazala vrlo slične rezultate. 

06.05.2014. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh