« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
kontroverza oko ine

Što piše u ugovorima s MOL-om?

Premijerku Kosor zanima sadržaj ugovora koje je Polančec potpisao s mađarskom kompanijom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

Damir Polančec

,

Jadranka Kosor

,

INA

,

dionice Ine

,

MOL

,

prodaja ine

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor zatražila je, kako doznaju u Jutarnjem listu, provjeru i stručnu analizu triju ugovora potpisanih od strane potpredsjednika Vlade Damira Polančeca zimus s mađarskim MOL-om.

Temeljem tih ugovora MOL je postao najveći dioničar Ine sa 47,5 posto vlasničkog udjela preuzevši tako potpunu kontrolu nad Inom.

Navodno,  premijerka Kosor i ostali članovi Vlade uopće nisu vidjeli te ugovore niti su znali njihov sadržaj.

Izvor jutarnjeg lista nadodaje kako čak ni ministar financija Ivan Šuker, koji je sve do studenoga 2008. godine bio predsjednik nadzornog odbora Ine, nije znao što piše u tim ugovorima.

Kosor je, logično, sada kad je odgovorna za rad Vlade, zbog toga i zatražila provjeru ugovora. Upućeni kažu kako je premijerka dala rok od nekoliko dana da joj se razloži i objasni njihov sadržaj.

Takav postupak  predsjednice vlade insinuira na to da sumnja kako je Polančec dogovorio i potpisao ugovore koji su nepovoljni za hrvatsku stranu, točnije za Vladu koja je još uvijek u 44 postotnom vlasništvu dionica Ine.

Kosorkine sumnje prvi su puta izašle na vidjelo prilikom zadnjeg poskupljenja naftnih derivata, prije nekoliko tjedana. Premijerka je obavještena putem medija o povećanju cijena naftnih derivata i zbog te je činjenice na stranačkom sastanku oštro kritizirala Polančeca.

Kosor se ozbiljno zainteresirala za ugovore s MOL-om, te je od Ministarstva gospodarstva zatražila da joj se dostave svi dokumenti. Navodno su Polančec i Sanader jedini znali sadržaj ugovora u najsitnije detalje.

Sada, devet mjeseci nakon potpisivanja čuvenih ugovora, ispada da MOL kontrolira Inu kao da drugih vlasnika ni nema. Oni bolje upućeni u stanje tvrde kako se više ni jedna odluka može donijeti bez odobrenja iz mađarske prijestolnice.

10.09.2009. 13:20:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh