« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 3 mjeseca
ZAPAMTITE!

Što NE jesti kad imate covid?

Kada smo bolesni, veliku ulogu u našem oporavku igra i zdrava prehrana. Međutim, određenu hranu bi trebalo izbjegavati jer može pogoršati simptome bolesti ili produljiti oporavak.

Neke stvari nisu dobre za vas
Neke stvari nisu dobre za vas (Arhiva)
Više o

hrana

,

Covid-19

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kada ste bolesni treba unositi hranu bogatu vitaminima i mineralima koji se bore protiv virusa, poput vitamina C, vitamina D i cinka - posebno ako imate covid-19.

Ovih pet vrsta hrane može ometati vaš oporavak, ali i pojačati upalu.

Crveno meso - bez obzira imate li covid-19 ili ne, crveno meso bi trebali izbjegavati zbog visokog udjela zasićenih masti, što može potaknuti upalu. Dok se borite protiv virusa, važno je jesti hranu koja djeluje na smanjenje upale. Umjesto crvenog mesa, odlučite se za ribu i biljne proteine, poput graha i leće.

Gazirana pića - dodani šećeri također uzrokuje upalu u tijelu. Nutricionist Angel Planells pojašnjava za Eat this da treba izbjegavati gazirana i druga zaslađena pića, osobito kada se borite s bolesti.

Prerađena pakirana hrana - ako imate covid-19, trebali biste izbjegavati hranu bogatu natrijem, konzervansima, aditivima i dodanim šećerima. Poznato je da svaka od ovih stvari uzrokuje upalu. "Prerađena hrana, s visokom razinom šećera, omega-6 masnim kiselinama, prekomjernim količinama natrija i lošim aditivima, s druge strane, može poticati jake upale", kazala je nutricionistica Sydney Greene, dodajući da tijelo zbog toga može biti podložnije bolestima. Stoga bi trebali izbjegavati prerađenu hranu koja sadrži natrij i druge nezdrave aditive koji se koriste za produljenje roka trajanja, poput slanog čipsa i druge pakirane hrane.

Pržena hrana - pržena hrana bogata je masnoćama, a ako se prekomjerno konzumira, može negativno utjecati na mikrobiom crijeva i u konačnici suzbiti imunološku funkciju. Pržena hrana također može povećati "loši" kolesterol ili LDL, koji je povezan s kardiovaskularnim bolestima.

Začinjena hrana - izbjegavajte začinjenu hranu jer začini mogu iritirati grlo te stoga možete nastaviti kašljati.

18.12.2020. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh