« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine
A VAS?

Što nas sve ometa na poslu?

Prekid u poslu remeti naš radni ritam i oduzima dragocjeno vrijeme zbog čega se nerijetko osjećamo neproduktivno, a kući odlazimo s osjećajem neobavljenog posla

Nije baš sve sjajno...
Nije baš sve sjajno... (Arhiva)
Više o

posao

,

ometanje

Svaki, pa i najmanji, prekid u poslu remeti naš radni ritam i oduzima dragocjeno vrijeme zbog čega se nerijetko osjećamo neproduktivno, a kući odlazimo s osjećajem neobavljenog posla.

Kako bismo doznali što nas (i tko nas) ometa u radnom okruženju, koliko često bivamo prekidani u odrađivanju naših zadataka te koliko vremena je potrebno da se nakon prekida vratimo poslu, portal MojPosao je proveo istraživanje ''Ometanje na poslu'', u okviru kojeg je više od 1200 ispitanika podijelilo vlastita iskustva i razmišljanja o navedenoj temi.

Kolege nas najčešće ometaju

Najčešće nas u radu prekidaju kolege koji nam se direktno obraćaju (71%) i telefonski pozivi (55%). Ometaju nas i osobe koje stvari komentiraju na glas, pozadinski razgovori kolega iz ureda, odgovaranje na e-mail poruke, česti sastanci te zvuci koji dopiru s ulice poput buke prometa i laveža pasa.

Prekidi su u pravilu poslovne prirode

Općenito gledano, većina kraćih ili duljih prekida u radu uzrokovana je poslovnim razlozima (11 prekida dnevno), dok su privatni uzroci obustave rada nešto rjeđi (3 prekida).

Naime, prekidi poslovne prirode, poput razgovora s kolegama ili odgovaranja na e-mailove, su naša svakodnevica što potvrđuje 77% ispitanika koji ističu kako ih takve stvari u poslu ometaju barem nekoliko puta dnevno. Preciznije, 39% osoba tvrdi kako ih cijelo vrijeme nešto prekida u radu, dok se 38% ispitanika to događa više puta kroz dan.

S druge strane, većinu zaposlenih (82%) rijetko ili nikada u poslu prekidaju privatne stvari.

Koliko vremena gubimo na prekidima?

Nešto više od polovice ispitanika (57%) naglašava kako im je nakon prekida potrebna minuta, dvije da se vrate poslu, dok svakoj četvrtoj osobi treba više vremena - do 5 minuta.

Pomnožimo li broj minuta s prosječnim brojem prekida (11 poslovnih i 3 privatna) dobivamo podatak da četvrtina zaposlenika sat vremena dnevno potroši samo na vraćanje poslu nakon prekida!

Kad je riječ o samom trajanju prekida, bilo da je riječ o razgovoru s kolegom, javljanju na telefonske pozive ili odgovaranju na e-mailove, trećina ispitanika (35%) tvrdi kako im poslovni prekidi oduzmu do pola sata vremena u danu, dok svaka četvrta osoba (23%) priznaje kako zbog poslovnih prekida gubi do dva sata dnevno.

Većini osoba (79%) prekidi uzrokovani privatnim razlozima oduzmu do pola sata dnevno.

Na posao dolazimo ranije i ostajemo duže

Najveći broj ljudi (41%) s opetovanim prekidima se nosi na način da na posao dođu prije drugih kolega ili ostanu kasnije kada nema nikoga. Četvrtina ispitanika (26%) pozvalo je na red kolege koji ih najčešće prekidaju, a svaka peta osoba (22%) se fizički udaljava sa svog radnog mjesta u zasebnu prostoriju kako bi mogli u miru raditi.

Zbog neprestanih ometanja, čak 38% ispitanika na kraju radnog dana ima osjećaj da nisu završili zadatke koje su trebali, dok ih se većina (62%) ipak osjeća produktivno i kući odlaze uvjereni kako su odradili i sve što se od njih za taj dan tražilo.

Također, osobe koje se na kraju dana osjećaju neproduktivno u većoj mjeri prijavljuju ometanje na poslu, a potrebno im je više vremena da se nakon prekida vrate poslu- polovici neproduktivnih zaposlenika (56%) na poslovne prekide odlazi više od sat vremena dnevno, dok je ista količina vremena potrebna četvrtini (23%) produktivnih zaposlenika.

24.10.2019. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh