Što nam sve stavljaju u piće?
Buzzfeed se potrudio saznati kakve sve grozote stavljaju u naša omiljena pića, pa vi pročitajte članak, pogledajte video i razmislite što pijete
Stalno se govori o tome što nesavjesni proizvođači hrane u potrazi za što većim profitom stavljaju u neke prehrambene proizvode, a pića nekako prolaze samo sa viškom šećera koji je opće poznat.
No, Buzzfeed se potrudio saznati koje grozote možemo pronaći u omiljenim pićima, pa razmislite još jednom o svom odabiru. Naime, neki proizvođači piva stavljaju riblje ljepilo koje se dobiva od sušenih ribljih mjehura kako bi se riješili zamućenosti piva. Bljak!
Ipak, i to zvuči super kad čujete da se u 48 posto gaziranih pića koja se prodaju u restoranima brze hrane nalaze bakterije koje se inače nalaze u - fekalijama?!
Mlijeka na biljnoj bazi, poput rižinog ili sojinog, postala su popularna zbog raširene intolerancije na laktozu, ali kad znate da im se dodaje aditiv na bazi crvene alge koji služi za zgušnjavanje, stvar postaje malo ozbiljnija. Naime, taj se aditiv povezuje s izazivanjem čireva i pogoduje razvoju tuma, pa je recimo u Europi zabranjen u adaptiranom mlijeku za djecu i organskim proizvodima. U SAD je, naravno, dopušten ...
Vino ima auru pića koje se praktično proizvodi ručno, no i to je samo legenda. Većina vina koja ćete kupiti u trgovini nastala je strojnim branjem, u tom grožđu ima i glodavaca i kukaca, a proizvođači ih lakonski nazivaju "sastojcima koji nisu grožđe"!
Sok od grejpa također zvuči sjajno i zdravo, no u neke se dodaje karmin, prirodna boja koja se dobiva od osušenih ženki biljnih ušiju, a druge su tvrtke prešle na boju crveno #40, koja se dobiva od petroleja ... i dalje zvuči zdravo? Ne baš ...
Kako kažu na kraju ovog videa Buzzfeeda - izaberite svoj otrov!
Novi komentar