« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NEODOLJIVI TJELESNI SKLAD

Što muškarce zaista privlači na ženama? Omjer 0,7

Ako joj je mjera struka 70 posto opsega bokova, u matematičkom smislu žena ima idealan omjer tih dvaju varijabli - nisu važni težina, veličina grudi i intelekt; važan je omjer

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

ljepota

,

grudi

,

privlačnost

,

bokovi

,

muškarci žene

,

ljeto 2011

,

Gamu Shara

Ljepota je poprilično nezahvalna tema. Percepcija koju pojedinac ima o njoj uvjetovana je nizom čimbenika. Ne kaže se bez veze da je ljepota u oku promatrača. Ali znanstvenici svijet ne gledaju na taj način. Kod njih vrijede samo činjenice i brojke. Tako je i po pitanju estetike, naročito ženskog tijela. Oni su, naime, otkrili f'ormulu' koja, prema njihovim riječima, matematički definira privlačnost i ljepotu žene, odnosno njenog tijela. Ključ je u odnosu veličine bokova i struka. Novozelandski antropolog Barnaby Dixson odlučio je preciznije odrediti što je to što na ženama što zaista privlači muškarce. Mnogi će u ovom trenutku pomisliti: „Zar to nije očito?" Istina, bujno poprsje, vitak struk, zaobljena pozadina, besprijekorno lice, lijepe oči, pamet ili što sve već nije odlika 'lijepih' žena nameću se kao logične stavke u formuli za privlačnost. Ali Dixon je dokazao da stvari ipak nisu tako očite. Skupina volontera je gledala u fotografije žena kojima su grudi, struk i bokovi digitalno modificirani. Volonteri su morali ocijeniti privlačnost tih žena. Iako su u početku najviše gledali u grudi, pokazalo se da je za veću privlačnost ključan odnos, odnosno omjer veličine bokova i struka. Taj odnos je i brojčano definiran - 0,7 - točnije, struk bi trebao biti 70 posto opsega bokova - to je, dakle, matematički i statistički idealan omjer.

Izračunajte svoj omjer: Stanite uspravno i opustite trbuh. Pronađite najuži razmak na struku. Pronađite najširu udaljenost bokova. Podijelite vrijednost struka s vrijednošću bokova. To je omjer veličine vašeg struka i bokova.

Znanstvenici kao dokaz za to navode nekoliko poznatih žena s tim omjerom; Marilyn Monroe, Jessica Alba, Alessandra Ambrosio pa čak i mršavica Kate Moss (nisu važne same obline već njihov omjer). Istraživanje novozelandskih stručnjaka potvrdilo je da je tjelesna figura pješčanog sata najprivlačnija diljem svijeta i u većini kultura. I Britanci i Nijemci i Kinezi, svi oni imaju isto viđenje ženske ljepote kao novozelandski volonteri iz istraživanja. Dr. Dixon, inače sa Sveučilišta iz Wellingtona, kaže da povijest priča identičnu priču. Uvijek se smatralo da se manji omjer struka i bokova u podsvijesti interpretira kao pokazatelj dobrog zdravlja i plodnosti. Dixon dodaje kako ne treba isključiti mogućnost da vrijednost 0,7 muškarcima šalje biološke poruke i znakove da je žena koja ima taj omjer najbolja kandidatkinja za rađanje zdravog potomstva, bez obzira na njenu veličinu ili pak mršavost. Ponavljamo, važan je omjer.

Gledano iz druge perspektive, ženama nije važno da muškarac bude gromada od čovjeka, objašnjava Dixon. One preferiraju vitke muškarce tipične fitnes građe. „Na biološkoj razini žene su sklonije odabiranju muškarca koji je mršav pa čak i malo feminizirana izgleda (iako izuzetci uvijek postoje) jer one te tjelesne odlike povezuju s brižnošću i nježnošću i boljim partnerom." „Ljudi se jednostavno ne sparuju nasumično", zaključuje Dixon.

26.08.2010. 10:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh