« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
EHHH...

Što kad se od meditacije osjećamo - gore?

Osobe koje su sklone tjeskobi možda uopće neće osjetiti učinke meditacije ili će im štetiti, jer će se nakon nje osjećati još gore

Ne paše svima...
Ne paše svima... (Arhiva)
Više o

meditacija

Vježbe za opuštanje poput vođene meditacije ili vizualizacije pomažu tisućama ljudi, no dogodi se da neki osjećaju da nešto nije u redu s njima jer takvo opuštanje ima sasvim suprotni učinak.

Ako vas odmaranje čini tjeskobnima, niste sami. Nova studija kaže da osobe s tjeskobom imaju manje blagodati od opuštanja.

Istraživanje objavljeno u Journal of Affective Disorders tvrdi da ljudi koji tijekom dana imaju dosta negativnih emotivnih promjena u raspoloženju vjerojatno manje uživaju i ne osjećaju prednosti meditacije.

Štoviše, osobe koje su sklone tjeskobi možda uopće neće osjetiti učinke meditacije ili će im štetiti. Studija je utvrdila da tjeskoba koja je uzrokovana opuštanjem može biti još intenzivnija upravo zato jer se osobe 'trude' smiriti.

Za one na koje tako djeluje meditacija, treba otkriti uzroke koji uopće djeluju kao okidači za tjeskobu. Prema istraživanju iz 2019. godine, točno dijagnosticiranje okidača je ključno kako bi psihoterapeuti i terapije djelovali.

Generalno ovo znači da što bolje upoznamo sebe, to ćemo si lakše pomoći, a stručnjaci će osmisliti plan za vaše mentalno zdrave.

Činjenica je da živimo u trenutku u kojem su metode relaksacije, pozitivno razmišljanje i vibracije postale trend pa je lako osjećati se potpuno 'bespomoćno', ako te iste metode ne djeluju.

04.10.2019. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh