« Život
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
SAVJETI

Što je zapravo karizma i kako do nje?

Umjesto da na karizmu gledamo kao na neku osobinu, pokušajmo je sagledati kao određenu disciplinu koju trebamo naučiti i savladati

Poradite malo na sebi
Poradite malo na sebi (Arhiva)
Više o

karizma

,

karizmatičnost

Karizma je nešto što se uči, iako mnogi misle da je netko jednostavno karizmatičan i drag samim rođenjem i da je to zapisani u njegovim genima. Međutim umjesto da na karizmu gledamo kao na neku osobinu, pokušajmo je sagledati kao određenu disciplinu koju trebamo naučiti i savladati.

Prema knjizi "The Charisma Myth" autorice Olivie Fox Cabane karizma se može raščlaniti na tri osnovna elementa: prisutnost, snaga i toplina.

Razmotrimo svaki zasebno.

Prisutnost

Da li ste ikada bili u situaciji kad tijekom razgovora netko ne obraća pažnju onome što govorite? Provjeravaju mobitel, gledaju okolo, čekaju da što prije završite to što govorite. Na prvu već vidite da je u njihovim mislimo u tom trenutku nešto drugo prioritetnije od vas samih kao sugovornika. Ružan je to osjećaj.

Upravo zbog toga prisutnost je jedna od bitnih disciplina, a da bi bili karizmatična osoba. Govori o tome da kako se god vi osjećali, osoba s kojom recimo razgovarate u tom vam je trenutku najbitnija osoba na svijetu. Ona će to svakako osjetiti i primijetiti.

Ljudi nas često bolje zapamte prema nekom osjećaju koji su stekli uz nas, a manje prema djelima koja smo učinili.

Sve elemente karizme i njihovu primjenu pročitajte na portalu Gentleman.hr

17.03.2017. 21:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh