« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
BLAGDAN

Što je Tijelovo i kako je nastalo?

Tijelovo je postalo blagdan 1264. godine bulom Pape Urbana IV, no tek se u sljedećem stoljeću raširilo po čitavom zapadnom kršćanstvu

Procesija za Tijelovo
Procesija za Tijelovo (Wikipedia)
Više o

blagdan

,

Tijelovo

,

nastanak

Tijelovo je blagdan kojim se slavi euharistija i misterij pretvorbe kruha i vina u Kristovo tijelo i krv. Tijelovo se slavi u četvrtak poslije Presvetog Trojstva, dakle, deveti četvrtak nakon Uskrsa, što ove godine pada 30. svibnja. 

Za Katoličku Crkvu, svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Pojavljuje se u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću.

Augustinska redovnica sv. Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat.

Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije želi proširiti na cijelu Crkvu.

No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

>> Radno vrijeme trgovina i shopping centara na Tijelovo 19. 6. 2014. >>

30.05.2013. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh