« Žene
objavljeno prije 1 godinu
ENDOMETRIOZA

Što je smrznuta zdjelica?

Ova teorija kaže da tijekom menstruacije stanice endometrija putuju u abdomen i pričvršćuju se na zdjelične organe i potrbušnicu

Što je smrznuta zdjelica?
Što je smrznuta zdjelica? (Arhiva)
Više o

endometrioza

,

smrznuta zdjelica

Endometrioza je često pogrešno shvaćeno stanje koje pogađa jednu od deset žena u reproduktivnoj dobi. Može imati značajan utjecaj na kvalitetu života osobe, utječući na njihovu fizičku, emocionalnu i društvenu dobrobit. Povodom mjeseca osvještenosti o endometriozi, INTIMINA donosi informacije o jednom od težih oblika endometrioze, poznatom pod imenom "smrznuta zdjelica", uključujući njezine uzroke, simptome, dijagnozu i liječenje. Također donosimo kako osobe s ovim stanjem mogu preuzeti aktivnu ulogu u brizi o sebi.

Što je endometrioza

Endometrioza je stanje u kojem se tkivo koje oblaže maternicu (tkivo endometrija) nalazi izvan nje, obično u zdjelici, ali potencijalno i izvan nje. Iako su uzroci nejasni, vodeća teorija je ona o retrogradnoj menstruaciji. Ova teorija kaže da tijekom menstruacije stanice endometrija putuju u abdomen i pričvršćuju se na zdjelične organe i potrbušnicu.

Smrznuta zdjelica - povezanost s endometriozom

Izraz "smrznuta zdjelica" daje živopisnu sliku stanja u području zdjelice kada nastaju opsežni ožiljci i priraslice između organa kao što su maternica, jajnici, mokraćni mjehur i crijeva, zbog čega su organi imobilizirani u položaju. Teški oblici endometrioze mogu rezultirati smrznutom zdjelicom, no postoje i drugi mogući uzroci:

Sve to, kao i endometrioza, uzrokuje ožiljke i stvaranje fibroznog tkiva i priraslica u zdjelici, a ako su opsežni, može dovesti do smrznute zdjelice.

Kada govorimo o endometriozi kao uzroku, smrznuta zdjelica smatra se krajnjim ili terminalnim stadijem endometrioze. Može se povezati s dubokom infiltrativnom endometriozom (DIE) - invazivnim oblikom endometrioze u kojem je tkivo endometrija najmanje 5 mm duboko u tkivu drugih organa. Endometrioza se razlikuje od osobe do osobe u ozbiljnosti simptoma i stadiju (u smislu broja lezija i zahvaćenih organa). Važno je naglasiti da neće svi s endometriozom patiti od DIE ili smrznute zdjelice.

Simptomi smrznute zdjelice

Zahvaćenost zdjeličnih organa može rezultirati različitim simptomima. Čest simptom je osjećaj jake boli, a ako su zahvaćeni živci, bol se može proširiti na noge, slično išijasu. Pritisak na zdjelicu (kad sjedite ili prekrižite noge) također može uzrokovati bol. Na organima se može stvoriti ožiljno tkivo, što dovodi do zadržavanja mjehura zbog malog kapaciteta ili suženja crijeva, što može uzrokovati zatvor, bol tijekom odlaska na wc, a ponekad i proljev. U slučajevima kada je endometrioza uzrok smrznute zdjelice, žene mogu doživjeti bolan spolni odnos, poznat kao dispareunija, zbog lezija i ožiljaka u vaginalnom ili cervikalnom području.

Dijagnosticiranje smrznute zdjelice

Inicijalni korak u dijagnosticiranju smrznute zdjelice je ginekološki pregled, koji može biti posebno bolan za žene sa smrznutom zdjelicom jer pri ručnom pregledu uvijek dolazi do pomicanja vagine, a to je vrlo bolno ako je organ fiksiran u mjesto. Nakon pregleda, liječnik može zatražiti slikovne pretrage kao što su MRI ili ultrazvuk kako bi dodatno istražio stanje.

Liječenje smrznute zdjelice

Živjeti s endometriozom može biti iznimno teško, osobito kada napreduje do duboke infiltrativne endometrioze (DIE) ili smrznute zdjelice. Mogućnosti liječenja ovise o težini simptoma i stadiju bolesti. Kirurški zahvat nužan je kod smrznute zdjelice, osobito kada simptomi značajno utječu na svakodnevni život. Ključno je obratiti pozornost na svoje tijelo i obavijestiti liječnika o svim zabrinjavajućim simptomima, poput urinarne inkontinencije ili proljeva, radi pravilnog liječenja i planiranja operacije. Kirurgija uključuje uklanjanje ožiljnog tkiva koje ograničava kretanje organa, ali nosi određene rizike. Razgovarajte o prednostima i rizicima operacije sa svojim liječnikom i bliskim osobama. Pozitivno razmišljanje i snažna pdrška mogu vam pomoći da ostanete motivirani za prevladavanje poteškoća koje dolaze s endometriozom i smrznutom zdjelicom.

Razumijevanje smrznute zdjelice i njezine povezanosti s endometriozom ključno je za zdravlje žena. Važno je biti svjestan simptoma i potražiti liječničku pomoć ako sumnjate da imate bilo koje od ovih stanja. Uz pravu dijagnozu i liječenje, žene s endometriozom i smrznutom zdjelicom mogu kontrolirati svoje simptome i poboljšati svoje cjelokupno zdravlje i dobrobit.

08.03.2023. 20:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh