« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
JOHNNY BE GOOD

Što je smisao života?

Budite dobri ljudi - niti po jednoj religiji, niti po jednoj filozofiji i niti po jednoj duhovnoj školi - time nećete pogriješiti

Fotografija vijesti
Više o

smisao života

Darwin kaže kako je smisao života evolucija, konstantan proces promjene. Na pitanje "Zašto smo ovdje" odgovara "Zato što smo evoluirali". Njegova objašnjenja, koliko god znanstvena bila jako podsjećaju na odgovor koji roditelji daju dosadnome djetetu na stoto pitanje "Zašto?" - a taj je odgovor: "Zato".

Religije su ovdje da pruže konkretnije odgovore pa će nas zapadne religije uvjeriti da je smisao života ispuniti svrhu zbog koje nas je Bog stvorio (ovdje se odmah možemo upitati, a koja je to svrha?), da bismo si osigurali mjesto u Raju (ajde dobro), da bismo se brinuli o planetu Zemlji (ovo je super, plemenito i ekološki - ali koliko se treba brinuti, kako i kada, i treba li umrijeti od brige da bi se završilo u Raju?), da bismo pridobili ostale ljude za našu religiju (čista kupoprodaja - ne zvuči ni dobro ni plemenito).

Istočne religije pak zvuče malo uvjerljivije; kažu da je smisao života osloboditi se začaranog kruga reinkarnacije i karme (okej...), postići prosvjetljenje koje vodi prema konačnoj istini (to je više stepenica na putu nego kompletni put), te da bismo stvorili kolektivnu svijest koja za cilj ima spajanje cjelokupnog čovječanstva.

Zanimljive odgovore na ovo pitanje imaju mnogi poznati mislioci - izaberite što vam se najviše sviđa:

- Slavni američki pisac Kurt Vonnegut: „Ovdje smo kako bismo jedni drugima pokušali pomoći da prođemo kroz sve ovo, ma što god to bilo"
- Dalai Lama: „Svrha naših života je sreća"
- Filozof i pisac Waldo Emerson: „Svrha života nije naša sreća. Svrha leži u korisnosti, časti, suosećanju, u razlici između toga jesmo li samo živjeli i jesmo li živjeli dobro".
- Nelson Henderson: „Prava svrha života leži u sađenju drveća ispod čijih se sjena nećemo odmarati".
- Američki novinar i satiričar H. L. Mencken: „Na ovaj svijet dolazite bez ičega, njegova svrha jest da niotčega napravite nešto".

19.01.2011. 17:06:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh